Úpadok slovenského zeleninárstva
Úpadok zeleninárskeho odvetvia je zreteľný. Pokiaľ v minulosti stretnutia pestovateľov zeleniny pravidelne zapĺňali konferenčnú sálu Agroinštitútu, v súčasnosti sa zeleninári stretávajú len raz ročne. V odvetví zostalo zopár vytrvalcov, ktorí spolu obhospodarujú necelých osem tisíc hektárov pôdy. Na celoslovenskej zeleninárskej konferencii v Maduniciach, to dnes konštatoval Peter Horváth, prezident Slovenskej zeleninárskej únie.
Podľa jeho slov, zeleninári majú za sebou ťažký rok a okrem toho, súčasná vláda pristupuje k poľnohospodárstvu ako pravicová. Teda taká, ktorej chlebové odvetvie nie je prioritou.
„Prvé kroky viedli k zrušeniu daňového zvýhodnenia na červenú naftu a k návrhu zníženia národného doplatku k priamym platbám na polovicu oproti možným dvadsiatim percentám,“ hovorí šéf zeleninárov a dopĺňa, že súčasný minister financií neváha zrušiť aj DPH na predaj farmárskych produktov z dvora. Podľa jeho slov, bývalá vláda síce často striedala ministrov, ale aspoň mala poľnohospodárstvo ako prioritu vo svojom programovom vyhlásení.
„Aj keď aj po nej zostalo mnoho nevyriešených problémov. Najmä dane z pozemkov, ktorých zvyšovanie môže byť pre zeleninárov likvidačné. Na strane druhej sa podarilo dojednať financie na integrovanú produkciu zeleniny, ktoré zeleninárom pomohli,“ upozorňuje.
Ďalším problémom odvetvia je odbyt. Vzhľadom na skrachovanie spracovateľských kapacít, pestovatelia nemajú veľa možností odbytu svojej produkcie. Napriek tomu, že cez obchodné reťazce sa predáva najväčšie percento potravín, pre zeleninárov táto alternatíva nie je východiskom. Odvetvie je v takom úpadku, že zeleninári mnohokrát nie sú schopní objemom výroby uspokojiť požiadavky obchodníkov.
„Momentálne nám zostáva predaj z dvora. V súčasnosti nám vyhovuje najmä jeho daňové zvýhodnenie. Pokiaľ dôjde k jeho zrušeniu, ako aj plánovanému zvýšeniu DPH na 20 percent, budeme mať opäť problém,“ dopĺňa Peter Horváth.
Podobná situácia je aj v Českej republike. Jaroslav Zeman, predseda Zeleninárskej únie Čiech a Moravy rovnako poukázal na pokles výmery a úpadok zeleninárstva.
„Pokiaľ v roku 2001 sme pestovali zeleninu na výmere 26 230 ha, v tomto roku obhospodarujeme plochu 8 584 ha,“ hovorí J. Zeman a dopĺňa, že momentálne je v ČR 22 veľkopestovateľov zeleniny, ktorí spolu obhospodarujú výmeru okolo 5 tisíc ha.
„Aj keď v ČR v poslednom období rastie dopyt po domácej zelenine, plochy potrebné na jej dopestovanie nie je také ľahké obnoviť,“ dopĺňa.
V ČR sa 78 percent zeleniny predáva cez obchodné siete, 8,5 percenta cez veľkoobchod, desať percent putuje na ďalšie spracovanie a 3,5 percenta je predaných rôznymi inými spôsobmi.
„Veľmi populárnymi sa stali Farmárske trhy. Bohužiaľ, tu tiež riešime problém s nedostatkom farmárov ako aj dopestovanej zeleniny. Na trhoch nemá kto predávať,“ povedal na záver o zdecimovaní českého zeleninárstva Jaroslav Zeman.