Tuky na výrobu biopalív ako zdrojom dioxínu?
Chemici v Nemecku sa domnievajú, že zdrojom dioxínu, ktorým sa dostal do krmiva pre zvieratá, boli tuky určené pre priemyselnú výrobu. Uviedol to Johannes Remmel, minister poľnohospodárstva spolkového štátu Severné Porýnie – Westfálsko s odvolaním sa na výsledky analýzy štátneho veterinárneho inštitútu CVUA.
„Dioxín s veľkou pravdepodobnosťou pochádzal zo starších surovín určených na výrobu bionafty,“ povedal.
Pri výrobe biopalív sa totiž využívajú aj použité tuky, napríklad olej z reštaurácií, v ktorom sa vysmážali hranolky.
Producenti krmiva pre hospodárske zvieratá po škandále s kontamináciou kŕmnych zmesí rakovinotvorným dioxínom oznámili, že sprísnia kontrolu výrobného procesu. Asociácia farmárov ale vyzýva, aby sa úplne skončilo s priemyselnou výrobou krmiva a tvrdí, že čoraz viac konzumentov odmieta produkty z masovo chovaných zvierat a dáva prednosť biopotravinám.
Najnovší prieskum ale ich tvrdenie vyvracia. Výsledky ankety, ktorú médiá zverejnili v piatok 21. januára, ukázali, že obyvateľov Nemecka viac zaujíma cena potravín ako ich pôvod.
Škandál s dioxínom vypukol 3. januára, keď nemecké úrady objavili túto rakovinotvornú látku vo vajciach a v mäse hydiny a ošípaných. Na príčine boli kontaminované kŕmne zmesi. Táto správa vyvolala poplach v Európe aj vo svete a mala negatívny vplyv na odbyt nemeckých produktov živočíšneho pôvodu.
Informovala o tom agentúra DPA.