Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Rusko: Samostatnosť vo výrobe bravčového a hydinového mäsa do roku 2011

Rusko: Samostatnosť vo výrobe bravčového a hydinového mäsa do roku 2011
insert_photorealmarket.eu - ilustračné foto

„Rusko do roku 2011 nebude musieť dovážať bravčové a hydinové mäso. Výroba týchto komodít v krajine bude plne pokrývať domáci dopyt,“ uviedol pre ITAR – TASS vicepremiér Viktor Zubkov.

V roku 2011 Rusko vyprodukuje dostatočné množstvo hydinového a bravčového mäsa a bude sa usilovať aj o to, aby vyprodukovalo dostatočné množstvo hovädzieho mäsa.

V uplynulom roku v Rusku vyrobili 2,2 milióna ton hydinového mäsa a importovali 1,2 milióny ton. Bravčového mäsa vyprodukovali 2 milióny ton a 770 tisíc ton doviezli.

Podľa Zubkova, v bežnom roku je možný reálny nárast v produkcii hydiny do 386- tisíc ton a bravčového mäsa o 200- tisíc ton. Vicepremiér poznamenal, že štát tento rok zvýšil podporu Agropriemyselného komplexu (APK) na 182 miliárd rubľov (oproti 116 miliárd rubľov v roku 2008).

„V podmienkach globálnej finančnej krízy má poľnohospodárstve v Rusku vytvorené všetky príležitosti pre svoj rozvoj,“ povedal Zubkov, ktorý sa domnieva, že poľnohospodárstvo sa v Rusku bude rozvíjať efektívnejšie ako pred krízou.

Treba tiež pripomenúť, že v tomto roku štát plánuje vyčleniť 72 miliárd rubľov na výstavbu nových poľnohospodárskych objektov. Zubkov zároveň vyzval poľnohospodárov, aby premýšľali o budúcom exporte mäsových výrobkov.

„Začali sme vyvážať veľké množstvo obilia. Na jednej strane, to bolo dobré, ale na druhej, by bolo dobre exportovať aj mäso,“ zdôraznil prvý vicepremiér.

Tiež konštatoval, že pri exporte obilia z Ruska, sa časť z neho vracia naspäť, a to najmä prostredníctvom hydinového mäsa, ktorú kŕmia potravinárskymi plodinami.

Autor článku: Martin German - spracované zo zahraničných portálov pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: realmarket.eu - ilustračné foto

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments