Zadajte hľadaný výraz

Z domova

ROZHOVOR: Predaj mäsa z farmy sa môže rozbehnúť

Predaj mäsa z dvora farmy získava presné kontúry. Účinnosť totiž nadobudlo nariadenie vlády, ktorým sa ustanovujú opatrenia na úpravu požiadaviek na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie podmienok potravinárskych prevádzkarní s malým objemom výroby. V podstate ide o pravidlá na vytvorenie porážacích miest na farmách pre dobytok, ošípané, ovce a kozy, aby farmári mohli z dvora predávať čerstvé mäso alebo mäsové výrobky. S ústredným riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jánom Pliešovským sa v relácii Farmárova nedeľa rozprávala redaktorka Soňa Ludvighová.

Povedzme si o aké množstvá ide pri porážaní na farme?
Najviac môže farmár zabiť 30 veľkých dobytčích jednotiek za týždeň. Na to musí spĺňať určité kritéria, ako oznámenie príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, aká kategória zvierat sa bude porážať a koľko kusov.

Aké podmienky musí spĺňať ten, kto sa rozhodol porážať malé množstvá zvierat na svojej farme?
Podmienky, ktoré musí spĺňať, bude určovať príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa. Našim záujmom je, aby boli jednotné. To znamená, aby požiadavky na porážacie miesto boli jasné. Tými kritériami sú napríklad čistá a priestranná miestnosť, teplá voda, kanalizácia, manipulačný stôl. Farmár musí spĺňať aj určité kritéria, čo sa týka stavby. Nemáme ale záujem, aby boli finančne náročné.

Čo všetko musí obsahovať žiadosť farmára, ktorú predloží na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu?
Chovateľ sa musí v prvom rade identifikovať a uviesť, kde chce mať malú porážkovú miestnosť. Koľko kusov chce asi zabíjať, poprípade kategorizácia zvierat. Vtedy by mal dostať okrúhlu pečiatku.

Keď bude predávať polovičky, alebo by chcel predávať v obci, sú tam nejaké konkrétne kritéria?
Nariadenie vlády hovorí o tom, že to môže dávať aj do maloobchodnej siete, ktorá je špecializovaná na predaj mäsa. Taktiež do verejného stravovania. Hovoríme, že zviera musí byť veterinárne prehliadnuté pred zabitím, aby sa posúdila kvalita mäsa.

To znamená, že musí byť v kontakte s veterinárnym inšpektorom.
To je podmienka. Pretože keď sa nahlasuje, zároveň sa aj registruje. Vieme, že takúto prevádzku bude mať a je pod veterinárnym dozorom.

Hovoríte o počte maximálne 30 veľkých dobytčích jednotiek.
Dospelý hovädzí dobytok starší ako 2 roky je 1 VDJ, Ostatný hovädzí dobytok od 6 mesiacov do 2 rokov je 0,6 VDJ /5 zvierat – 3 VDJ/, do 6 mesiacov je 0,4 VDJ /5 zvierat – 2 VDJ/, plemenná prasnica, alebo plemenný kanec je 0,4 VDJ, odstavčatá do 25 kilogramov sa rovná 0,05 VDJ /20 zvierat je 1 VDJ/, ostatné ošípané sú 0,15 VDJ tak ako aj ovce a kozy.

Ak sa niekto sám na farme rozhodne spracovávať mäso?
Znova požiada príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu o výnimku. Uvedie druh zvieraťa, ktoré tu bolo odporazené a po určitých kritériach môže mäso finalizovať.

Inšpektor regionálnej veterinárnej a potravinovej správy určite ale nepríde na farmu zadarmo.
Zákon 882/2004 hovorí o úradných kontrolách a o spoplatnení tejto činnosti pre prevádzkovateľa. Tieto veci ešte doriešime, pretože sumy nebudú určite také, ako pri stálom výkone dozoru.

Autor článku: Juraj Huba – spracované podľa relácie Farmárova nedeľa
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments