Zadajte hľadaný výraz

Z domova

Odrody ozimného jačmeňa

Odrody ozimného jačmeňa
insert_photopolnoinfo.sk

Napriek nepriazni počasia, ktoré sťažuje žatvu našim poľnohospodárom, je čas myslieť na výsev obilnín. Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky vydáva každým rokom publikáciu, kde je zoznam povolených registrovaných odrôd, ktoré sú povolené vysievať v našej republike.

Výsledky pochádzajú zo štátnych odrodových pokusov, realizovaných na skúšobných staniciach. Na zjednodušenie orientácie prinášame súhrn odrôd ozimného jačmeňa povolených na výsev v roku 2008. Spolu je ÚKSÚPom povelených 12 odrôd. Barcelona, Angela, Gerlach, Amsterdam, Graciosa, Premuda, Reni, Tarifa, Vanessa, Boreale, Carrero, Finesse.

Boreale
Najvyššiu úrodu v štátnych odrodových skúškach úrody dosiahla odroda Boreale, ktorá prevýšila úrodu kontrolnej odrody Haller o 11,5%. Táto odroda predčila aj všetky ostatné odrody v hmotnosti tisíc zŕn (HTZ). HTZ odrody Boreale bola 54 gramov. Boreale je stredne skorá odroda, stredne vysokého typu. Odroda je citlivá na múčnatku trávovú, vyznačuje sa veľmi dobrou výťažnosťou zrna nad 2,5 mm.

Premuda
Druhou odrodou s úrodou 110% nad kontrolnú odrodu je odroda Premuda. Ide o stredne neskorú odrodu dvojradového jačmeňa, stredne vysokého typu s dobrou odolnosťou proti poliehaniu. Odolnosť proti múčnatke trávovej, rynchospóriovej škvrnitosti a hrdzi jačmennej je dobrá. Odroda je však citlivá na hnedú škvrnitosť. Má vyhovujúcu odolnosť proti vyzimovaniu – 94%. Zrná jačmeňa sú stredne veľké, HTZ 44 gramov.

Graciosa
Tretiu najvyššiu úrodu dosiahla odroda Graciosa. Jedná sa o neskorú dvojradovú odrodu ozimného jačmeňa vyššieho typu. V porovnaní s priemerom kontrolných odrôd Graciosa dosiahla výšku úrody 109%. HTZ je 48 g, výťažnosť zrna nad 2,5 mm je dobrá. Odroda je citlivá na hnedú škvrnitosť. Dôležitým parametrom hodnotenia obilnín je odolnosť proti poliehaniu. Graciosa je na poliehanie náchylná.

Autor článku: Vojtech Ježo
Zdroj obrázku: polnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments