Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Živočíšna výroba

Mäsový problém zasiahol celú vertikálu. Chovatelia hrozia, že prerastené ošípané vypustia na dvor

Mäsový problém zasiahol celú vertikálu. Chovatelia hrozia, že prerastené ošípané vypustia na dvor
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Pred týždňom sme informovali o pretlaku ošípaných na domácom trhu, čo viedlo k následnému poklesu nákupných cien. Problém spôsobil zákaz vývozu zvierat z troch produkčných krajov na západe Slovenska do zahraničia. Dovoz bravčového mäsa pritom stále pokračuje. Situácia nie je ani po týždni jednoduchšia. Chovateľom stále zostávajú prerastené ošípané, ktoré mali byť už dávno odporazené a spracovateľom naopak mäsové výrobky, ktoré mali podľa dohôd smerovať na český trh.

„Zvieratá sa rodia a rastú, ale nemôžu byť presunuté z fariem. Dvojtýždňová uzávera a zákaz akýchkoľvek presunov zvierat uväznili zvieratá na farmách. Presun na bitúnky sa zastavil, zatiaľ čo import pokračuje. Trh je nasýtený zahraničnými produktmi, zatiaľ čo slovenské ošípané zostávajú na farmách v Nitrianskom, Trnavskom a Bratislavskom kraji. Týždenne sa hromadí 21 tisíc nepredaných ošípaných vo vyšších hmotnostiach, ktoré nie je možné zobchodovať,“ informuje Martin Nevolný, riaditeľ SACHO.

Z minuloročných čísel presunov na bitúnok vyplýva, že zo Slovenska týždenne smerovalo približne 10 tisíc jatočných ošípaných do zahraničia. Dnes tieto zvieratá zväčša končia na domácom trhu, keďže v regiónoch západného Slovenska sa dochovajú viac ako tri štvrtiny všetkých slovenských ošípaných a tie nie je možné v aktuálnej situácii vyvážať.

„Cena pre chovateľov je teraz o 20 centov za kilogram nižšia, ako na nemeckej burze,“ informuje Nevolný.

V minulosti pritom vývoj cien na nemeckej burze kopíroval slovenskú cenovú realitu.

Zdravé zvieratá

Kapacity bitúnkov na odporazenie zvierat na Slovensku existujú. Problém však nie je tieto zdravé zvieratá odporaziť, ale umiestniť ich na trh. Viacerí slovenskí výrobcovia využívajú k výrobe svojich mäsových produktov zahraničné mäso, ktoré na Slovensko prúdi bez väčších obmedzení. Tento dôvod nie je ale len obchodný, ale aktuálne vyplýva podľa informácií portálu poľnoinfo.sk z dohôd, ktoré majú výrobcovia mäsových produktov s viacerými obchodnými reťazcami. Tie vraj majú vyžadovať podmienku, že mäso nepochádza z reštrikčných zón. Reštrikčnými zónami sú pritom všetky tri západoslovenské kraje, nie len oblasti okolo výskytu slintačky a krívačky. Zvieratá sa tak zo zdravých chovov, ale z reštrikčných zón, dostávajú oveľa ťažšie na trh. Výhodu majú tí spracovatelia, ktorí majú napríklad vlastné podnikové predajne.

Zastavený export

Problém má ešte jednu rovinu, o ktorej nás informuje Eva Forrai, riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

„V súčasnej dobe sú na skladoch slovenských výrobcov na Slovensku desiatky ton mäsových výrobkov, ktoré boli určené v predveľkonočnom období na český trh, ktorým plynie doba trvanlivosti. Surovina použitá na výrobu týchto mäsových výrobkov pochádza mnohokrát zo zahraničia alebo z mäsa zvierat odporazených ešte pred výskytom SLAK či mimo stanovených ohnísk a pásiem dohľadu. Preto je tu otázka, akým spôsobom Česká republika ponesie zodpovednosť za toto bezprecedentné konanie, ktorým spôsobuje finančnú ujmu na strane slovenských výrobcov,“ vysvetľuje Eva Forrai.

Jednostranné uzavretie českého trhu nemá podľa spracovateľov oporu v európskej legislatíve. Naopak, prehlbuje problém, ktorý na Slovensku už je. Spracovatelia budú hľadať možnosti ako produkty umiestniť na domáci trh, čo môže priniesť ich nižší záujem o živé ošípané či bravčové polovice z bitúnkov.

Rýchle vyriešenie problému

SACHO hovorí o najnaliehavejšej situácii v prípade odbytu 500 kusov ošípaných a 200 kusov prasníc. Tieto zvieratá majú podľa našich informácií pochádzať práve z blízkeho okolia zasiahnutých slintačkou a krívačkou, ale samozrejme zo zdravého chovu, keďže vírus sa na žiadnej slovenskej farme ošípaných neobjavil. Napriek tomu záujem o tieto zvieratá nie je. Podľa SACHO ale musí byť tento konkrétny problém vyriešený najneskôr v pondelok 14. apríla 2025.

„Bez pomoci štátu budú musieť byť zvieratá vypustené do vonkajších priestorov fariem, čím sa neúmerne zvýši možnosť nakazenia zdravých zvierat. Chovy ošípaných pri prepuknutí nákazy sú násobne väčším producentom vírusu ako chovy dobytka,“ uviedol M. Nevolný.

Preverenie reštrikčných zón

Riaditeľ SACHO informoval, že o problémoch vo vertikále ošípaných sa uskutočnilo v utorok 8. apríla pracovné stretnutie za účasti zástupcov agroministerstva aj spracovateľov. Ministerstvo malo účastníkom rokovania prisľúbiť preverenie reštrikčných zón, ktoré aktuálne zahŕňajú celé kraje.

„Rovnako bude preskúmaná možnosť použitia mäsa z reštrikčných zón na výrobu konzerv,“ uzatvára Nevolný.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk

5 1 hlas
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Sesto6
Sesto6
11. apríl 2025 10:57

Velke stastie, ze mame sikovneho ministra, ktory to rychlo vyriesi.