Ďalší výrobok bude môcť používať ochrannú známku únie
Ovčí salašnícky údený syr sa zaradí medzi „tradičné garantované špeciality“ (TSG) a tento slovenský výrobok bude môcť odteraz používať ochrannú známku Európskej únie (EÚ). Rozhodla o tom v pondelok (18. 10.) Európska komisia (EK).
EÚ). Rozhodla o tom v pondelok (18. 10.) Európska komisia (EK).
Po zaradení do uvedenej registračnej skupiny môžu vyrábať takýto syr viacerí producenti zo Slovenska, no jeho registrovaný typ výroby musí byť zachovaný – ovčie mlieko musí pochádzať z horských oblastí a musí sa dodržať aj tradičný spôsob údenia.
Únia dáva ochranné známky aj v ďalších dvoch skupinách, v prípade chráneného zemepisného označenia (PGI) a chráneného označenia pôvodu (PDO) sa na výrobok vzťahuje geografické obmedzenie výroby na určitý región.
Na udelenie registrácie čakajú v skupine špecialít aj ďalšie tradičné na Slovensku vyrábané produkty: Liptovská saláma, Lovecká saláma, Spišské párky, špekáčiky, ovčí hrudkový syr či Bratislavský rožok.