Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Aj jeden hektár vie uživiť poľnohospodára. Rodinná mikrofirma využíva potenciál regiónu

Aj jeden hektár vie uživiť poľnohospodára. Rodinná mikrofirma využíva potenciál regiónu
insert_photoTradičné rodinné bylinkové produkty - florka.sk

Rodina Kačmarčíkovcov žije v Turanoch nad Ondavou, na brehoch vodnej nádrže Domaša. Vo vzdialenom regióne využili príležitosti, ktoré im ponúka okolitá príroda. Už po štyri generácie sa venujú bylinkám.

Od skorej jari až do zimy postupne zbierajú rôzne divoko rastúce bylinky v blízkom okolí, aj vo vzdialenejších oblastiach.

„U nás je čisté prostredie, sme v lokalite, kde nie je nijaký znečisťovateľ. Bylinky zbierame od Domaše až po Medzilaborce v takých miestach, aby naše produkty boli naozaj čistým darom prírody. Každá rastlinka má svoje miesto, nerastie všetko všade,“ začína svoje rozprávanie Pavol Kačmarčík, ktorý sa bylinkám venuje spolu s manželkou už od skončenia školy.

Stavili na ručnú prácu

Bylinkárska rodina sa však nespolieha len na prírodu. Pestujú aj vlastné šľachtené byliny, niektoré už od semienka.

„V našej záhrade nájdete levanduľu, šalviu, palinu, yzop, rakytník, alchemilku, medovku, mätu, jastrabinu, nechtík, slez maurský, topoľovku, jablčník alebo echinaceu,“ vypočítava Pavol Kačmarčík.

Plocha na ktorej hospodária, nie je veľká. Necelý hektár. Je rozdelená do viacerých záhrad, každá bylinka potrebuje totiž vhodný priestor, aby prosperovala. Ani rozlohy jednotlivých druhov nie sú veľké.

„Na bylinky stačí z každého druhu aj päť árov. Ak ich máte ručne okopať, pozbierať, viac sa nedá zvládnuť. Ako rodina s tým robíme už desiaty rok a viem, že keď chce niekto obhospodáriť 30 – 40 árov, má čo robiť celé leto,“ hovorí z vlastnej skúsenosti hospodár.

Na svojej bylinkovej farme stavili totiž na ručnú prácu – sadenie, starostlivosť, zbieranie, sušenie, rezanie – všetko robia len ručne.

„Máme tri zatienené sušiarne. Na záver bylinky spracovávame a balíme. Všetko je veľmi jednoduché,“ opisuje Pavol Kačmarčík a zdôrazňuje, že nevyužívajú ani žiadne chemické postreky.

Kvalita a malé množstvá sú podstatou bylinkovej mikrofarmy z Domaše. Celková produkcia z niektorých komodít dosahuje 300 – 400 kilogramov. Musia však na to vypestovať podstatne viac byliniek.

Pestovateľ uvádza konkrétny príklad: „Z 1 000 kilogramov čerstvej mäty je po spracovaní asi 200 – 300 kilogramov suchej zmesi.“

Pridávajú finalizáciu produktov

Kým v minulosti predávali vysušené rastliny iným spoločnostiam, postupne začali v malých množstvách svoju produkciu finalizovať. Dnes balia jednodruhové bylinkové sypané čaje a sirupy pod značkou Flórka. Vyrábajú osvedčené produkty, o ktoré majú ľudia záujem.

„Momentálne pripravujeme 21 druhov domácich bylinkových sirupov, ktoré sú čistým extraktom byliniek s cukrom. Používame tradičné spôsoby macerácie a výroby sirupov podľa starodávnej rodinnej receptúry. Do našich sirupov nedávame žiadne prísady – zahusťovadlá, príchute či arómy. Je to vlastne čistý výluh kvalitných byliniek a kvalitného ovocia spracované výlučne poctivým a ručným spôsobom,“ zdôrazňuje pestovateľ.

Okrem tradičných jednodruhových sirupov ako je levanduľa, mäta, skorocel, nechtík, ponúkajú aj špeciálnu edíciu. Skombinovali mätu s malinou, aj čerešňou.

„Ale to sú skôr len také experimentálne chuťovky,“ dodáva Pavol Kačmarčík.

Najväčší záujem je tradične o liečivý skorocel, ktorý pomáha pri problémoch s kašľom a o kombináciu čerešňa/mäta.

Bylinková vízia

V Turanoch spracovávajú približne 40 druhov bylín.

„Ale príroda nám dodáva oveľa viac bylín, plodov, koreňov a iných častí, ktoré je možné spracovať v rámci nášho bylinkárskeho mikropriemyslu,“ hovorí Pavol Kačmarčík, pre ktorého je práca s bylinkami celoživotné poslanie.

„Nerobíme nič iné, venujeme sa len tomuto,“ hovorí pestovateľ a priznáva, že posledné dva roky boli veľmi ťažké.

„Hľadali sme spôsoby ako doslova existovať. Doteraz sme od štátu nič nepýtali, žiadnu podporu. Snažíme sa aj sami nájsť riešenia ako ďalej fungovať a robiť niečo zmysluplné,“ hodnotí uplynulé obdobie Pavol Kačmarčík, ktorý žije len pre bylinky.

Napriek náročnému obdobiu majú jasnú víziu, kam by sa chceli svoj „bylinkový biznis“ posunúť a rozšíriť.

„Už v priebehu tohto roka by sme chceli zriadiť prevádzku, lebo predaj z dvora celkom nestíhame. Zároveň plánujeme vytvoriť oddychovú zónu, pretože organizujeme aj prednášky pre verejnosť ohľadne liečivých bylín. Niekedy prídu návštevníci a chcú si oddýchnuť, vypiť čaj, prípadne sa poradiť. Už je to postavené, potrebujeme dobudovať infraštruktúru, ako cestu či hygienické zariadenia. Pracujeme na tom,“ končí svoje rozprávanie Pavol Kačmarčík, ktorý na brehoch Domaše v rodinnej mikrofirme buduje malý bylinkový raj.

Autor článku: Veronika Fitzeková - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Tradičné rodinné bylinkové produkty - florka.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments