Zadajte hľadaný výraz

Reportáže Zaujímavosti

Život v Dolnom Dubovom udržala pridaná hodnota

Život v Dolnom Dubovom udržala pridaná hodnota
insert_photo3 x autor - Predseda družstva Andrej Adamovič (vpravo).

Svieže pracovné nasadenie v Roľníckom družstve podielnikov v Dolnom Dubovom pôsobí, akoby tamojší družstevníci ani nespali. Napriek skorým ranným hodinám je do práce zapojená takmer desiatka traktorov, dva teleskopické manipulátory, vakovačka, ale aj výkonná službová rezačka. Pohľad na začínajúce práce dokazuje, že leto postupne strieda jeseň a príprava na časy snehom prikrytej krajiny vrcholia.

O to viac prekvapí stretnutie s predsedom družstva Andrejom Adamovičom, ktorý síce v kancelárii administratívnej budovy podáva posledné telefonické pokyny, ale so zatvorením dverí sa vám začína naplno venovať. Získavate pocit vítaného hosťa a po uhýbaní sa hlučným mechanizmom v srdci družstva sa plne sústredíte na príbeh hospodárov z Trnavskej tabule.

Šok zažijete hneď v úvode rozprávania, keď zistíte, že rannú pracovnú smršť spôsobila len dvadsiatka zamestnancov. Andrej Adamovič zaregistruje nechápavý pohľad a okamžite vysvetlí: „Máme veľmi dobré vzťahy s hospodármi zo susedných Špačiniec. Pri jednotlivých činnostiach si pomáhame a benefit z tejto spolupráce majú oba podniky. Tak to prebieha aj dnes ráno. Jeden z manipulátorov je napríklad od našich priateľov.”

Kukuričnú siláž chystajú na výkrm býkov, ktoré v podniku zostali ako jediní reprezentanti chovu hovädzieho dobytka. Pokiaľ ešte pred troma rokmi v družstve vyrábali mlieko, dnes presedlali na výrobu, ktorou oslovili chuťové poháriky spotrebiteľa v regióne.

„Pustili sme sa do výroby zabíjačkových špecialít. Vytvorili sme minispracovňu bravčového mäsa a od októbra do apríla ponúkame klobásky, hurky, krvavničky, žobrácku kašu či údené mäso. V týchto dňoch technologicky vybavujeme vlastnú predajňu, alebo skôr výdajňu výrobkov a v najbližšom období investujeme aj do chladiaceho auta, ktoré dovezie produkty až k spotrebiteľovi,” hovorí predseda družstva.

Turnusový nákup odstavčiat a ich postupný výkrm na 150-kilogramov zabezpečuje pravidelný prísun zvierat do spracovania. Zákazníci si v prípade záujmu môžu takto dochované prasiatko kúpiť aj na vlastnú zakáľačku. Ale ako upresňuje predseda, nerobia to často. Tradičné vône, ale aj chute výrobkov z Dolného Dubového presvedčia spotrebiteľa k tomu, že poctivý výrobok nemusí byť len ten doma vyrobený. Okrem bravčoviny sú v ponuke aj hovädzie mäso a jahňatá. Ako inak, z vlastnej produkcie.

„Ak by sme sa vzdali živočíšnej výroby, z nášho dvora by zmizol život a stal by sa len parkoviskom pre stroje a miestom skladov. Ďalším faktorom k nášmu rozhodnutiu bola účasť na konferencii, kde vystúpil aj agrárny bankár Jaromír Matoušek. Výstup z jeho prednášky pre mňa bol, že ak si nedokážeme siahnuť na pridanú hodnotu, tak sa ďalej neposunieme,” súhlasí s prednášateľom Andrej Adamovič.

Napriek tomu, že spracovanie výrobkov pomáha napĺňať tieto tézy, už takmer 10 rokov zvyšujú pridanú hodnotu výroby aj pri tak štandardnej činnosti, akou je pestovanie obilnín. Pre talianskych odberateľov zabezpečujú tvrdú pšenicu, ktorá tvorí základ obľúbených cestovín. Rozdiel v cene oproti mäkkej pšenice je markantný a technologické zvládnutie výroby spôsobí, že rozdiely v úrodách nie sú priepastné.

„Od roku 2003 investujeme vo výraznej miere do techniky. Až po nákupe kvalitného technického vybavenia zistíte, v akom bludnom kruhu ste sa často motali. Nová technika má všetko, čo potrebujeme pre intenzívnu výrobu – výkonnosť, kvalitu práce, ale aj spoľahlivosť,” chváli predseda družstva.

Adekvátne technické vybavenie bolo aj dôvodom, že sa v auguste, po štrnástich rokoch, dostala do osevného postupu opäť repka. Jej zaradenie súvisí s neistou situáciou na trhu s cukrovou repou a s možnými dosahmi odstránenia kvót na výrobu cukru.

V Dolnom Dubovom neplytvajú energiou nad poukazovaním na vplyvy, ktoré určujú svetové ceny alebo legislatíva. Snažia sa prispôsobiť a vo svojich rozhodnutiach predvídať neistý vývoj. Komunikácia predsedu družstva s partnermi v zahraničí, ale aj s tými, s ktorými zdieľa hranice chotára, prináša efekt a nové myšlienky. A to všetko posúva družstvo k prosperite.

Reportáž z RDP Dolné Dubové bude aj súčasťou ročenky Top Agro 2015/16, ktorá vyjde 27. októbra 2016. Na slávnostnom vyhodnotení súťaže Top Agro ju obdržia predstavitelia 100 najlepších poľnohospodárskych subjektov na Slovensku. 

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 3 x autor - Predseda družstva Andrej Adamovič (vpravo).

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments