Žatva na Hornom Žitnom ostrove sa skončila
Na Hornom Žitnom ostrove v katastri obcí Štvrtok na ostrove, Čakany, Nový Život ukončili žatevné práce. Žatva na Slovensku sa začína vždy v tomto regióne, sú tu piesočnaté a štrkové pôdy. TASR o tom informoval predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Dunajskej Strede Árpád Mészáros.
„Tohtoročná žatva bola pomerne komplikovaná, lebo zrelosť obilia nebola rovnomerná. Prácu sme zvládli za 17 dní, začínali sme začiatkom júla a ukončili sme v nedeľu (18. 7.). Keď porovnám žatvu s predchádzajúcimi rokmi, úroda je na moje prekvapenie celkom dobrá. Výsledky nie sú výrazne nižšie ako v prechádzajúcich rokoch, či je to v jačmeňoch, šošovici alebo v hrachoch, výsledky sú nižšie len o 15 percent,“ priblížil predseda s tým, že kvalita pšenice je veľmi dobrá, čo sa týka lepku alebo celkového obsahu dusíka, pohybujú sa od 14 % do 15,3 %.
„V prípade hektolitrových váh je to 800 jednotiek a pádové čísla sa pohybujú od 250 do 320, sú to vynikajúce výsledky,“ zdôraznil.
V nasledujúcich dňoch čaká poľnohospodárov zber repkovej a pšeničnej slamy, potom stohovanie, zároveň diskovanie pôd, aby zachránili vlhkosť, ktorá sa nachádza v poľnohospodárskej pôde.
„V celom okrese Dunajská Streda budú horšie výsledky ako na Hornom Žitnom ostrove, nakoľko poľnohospodári sa na 15.000 ha trápia s podzemnými vodami. Tam sa práce vykonávajú podstatne pomalšie, ťažké mechanizmy sa nevedia dostať na premočené pozemky,“ uviedol Mészáros a dodal, že v určitých lokalitách by sa malo už zavlažovať, pričom o pár metrov ďalej sa nemôžu poľnohospodárskym strojom dostať na pôdu.
„Výsledky repiek sa pohybujú okolo dvoch ton, v porovnaní s vlaňajším výnosom je to o tonu (t) menej na hektár. V prípade jačmeňov je to pod 4 t/ha, čo je o 20 % menej ako vlani,“ konštatoval predseda komory.
Pripomenul, že žatva pšenice v dolnej časti okresu sa len začala, kvalita a kvantita sa nedá vyhodnotiť.
„Výsledky Horného Žitného ostrova sú už definitívne, ale ostatné časti okresu si netrúfam vyhodnotiť. Záver očakávame o 10 dní,“ zdôraznil.
Cena ozimnej repky sa pohybuje na voľnom trhu medzi 340 – 350 eur za tonu.
„Táto cena je lepšia ako pred rokom, ale ak porovnám množstvo tohtoročnej úrody, tak tá cena bude rovnaká s vlaňajšou za jeden hektár. Pšenica zatiaľ nemá žiadnu generovanú cenu, mlynári ešte nevyšli s cenovými ponukami, pričom čakáme aj na zahraničný záujem, lebo kvalitných dobrých pšeníc bude málo v celej Európe.“