Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Vytrvalým hospodárom sa breznianske kravky odvďačili

Vytrvalým hospodárom sa breznianske kravky odvďačili
insert_photo3 x autor

Peter Lukáč, nový riaditeľ Poľnohospodárskeho družstva Ďumbier v Brezne roky pôsobil v spoločnostiach, ktoré dodávali vstupy do živočíšnej výroby. Ako obchodník prešiel desiatky podnikov a v každom videl iné prístupy k výrobe, ale aj odlišnosti, ktoré vyplývali z rozdielnosti regiónu, alebo ľudských pováh.

„Niekedy chce obchodný zástupca po dvoch hodinách návštevy farmy vyvodiť závery, ktoré sú síce pravdivé, ale dosiahnuteľné len v ideálnych podmienkach. Prax je často ovplyvnená desiatkami drobností a najmä konečným výkonom, keď za päť dní musíte naplniť a utlačiť tisícdvesto tonový silážny žľab,“ hovorí Peter Lukáč.

Nový riaditeľ sa snaží nájsť rovnováhu medzi tým, čo prax dovoľuje a teória odporúča. Výsledkom by mala byť výroba mlieka, ktorá zabezpečí čo možno najlepšiu ekonomiku.

 „Chováme 700 kusov dobytka, z čoho je približne 350 dojníc. Pokiaľ v roku 2012 sme dosahovali úžitkovosť za normovanú laktáciu na úrovni šesťtisíc litrov, tak tento rok očakávame 8400 litrov na dojnicu,“ uviedol Peter Lukáč.  

Postupov ako sa k týmto číslam breznianski hospodári dopracovali bolo viacero. Ako dôležité považuje inžinier Lukáč omladenie najužšieho manažmentu podniku. Agronóm ešte neoslávil tridsiatku a zootechnik je čerstvý štyridsiatnik.

„Nie len v živočíšnej výrobe, ale aj na ostatných úsekoch nášho podniku musia mať zamestnanci pocit, že ich práca je dôležitá. To samozrejme nejde bez hmotnej zainteresovanosti,“ hovorí.

Práve tento faktor bol dôležitý z hľadiska výroby kvalitných objemových krmív. Pri ich príprave sa hrá o každú hodinku času a prestoj, alebo nebodaj odchod od práce by bol luxusom, ktorý by nahlodával ekonomiku krehkého mliečneho odvetvia.

Keď zamestnanec na svojej výplate cíti, že úžitkovosť dojníc rastie, tak sa jeho postoj k práci zásadne mení,“ myslí si Peter Lukáč.

Podobný prístup platí aj pri obrábaní približne tritisíc hektárového chotára podniku. Orná pôda z tejto výmery tvorí približne jednu tretinu. Okrem toho, že na nej zabezpečujú pestrosť kŕmnej dávky pre tamojšie dojnice, pestujú aj tržné plodiny ako repku a kukuricu.

 „Hospodárime v polointenzívnych oblastiach v nadmorskej výške, ktorá v najnižších oblastiach presahuje päťsto metrov a v najvyšších sa dostáva až k tisíc metrom nad morom. Myslíme si, že neinvestovanie do podniku, či už do hmotného majetku, alebo produktov na zúrodňovanie pôd, zlepšovania zdravotného stavu a úžitkových parametrov hospodárskych zvierat je cestou do pekiel,“ hovorí Peter Lukáč.  

Družstvo s poetickým názvom začalo do hmotného majetku významnejšie investovať až v ostatných rokoch. Rekonštrukcia ustajňovacích priestorov, výmena traktorovej techniky a závesného náradia za výkonnejšie stroje a najmä prerod myslenia súčasných zamestnancov je dobrým základom úspechu tamojších hospodárov.

Riaditeľ podniku si ale uvedomuje, že v rukách musia mať aj výnosovú a nákladovú zložku svojho hospodárenia. Na začiatku tohto roku založili viaceré vlastnícky prepojené podniky odbytovú spoločnosť. Aj jej krátke fungovanie sa stihlo podpísať pod hospodárenie jednotlivých podnikov. Ceny vstupov do výroby pri väčších objemoch nezanedbateľne poklesli a skrátka nezostalo ani speňažovanie. Partner disponujúci väčšiu trhovou silou je predsa len zaujímavým obchodným hráčom, o ktorého nehodno prísť.

„Napriek všetkým opatreniam, ktoré vytvárate, neviete ovplyvniť počasie a dotačnú politiku. Prvé nás tento rok poznamenalo do takej miery, že v jeden deň sme zberali posledné plochy kŕmnej pšenice a orali prvé hektáre pôd pod budúcu úrodu. Dotačná politika nás zase trápi v súvislosti so živočíšnou výrobou, ktorá je pre náš podnik kľúčová. Veríme preto, že faktor, ktorý ovplyvniť vieme, nastavíme v nasledujúcom období v prospech našej výroby a zamestnanosti,“ praje si Peter Lukáč.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 3 x autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments