V Poľsku získava čoraz väčšiu popularitu ražné pivo
Ražné pivo poznali v Poľsku už v minulosti a veľkú popularitu malo najmä v stredoveku. Keďže v neskoršom období bol nedostatok chleba, kráľ vydal dekrét, ktorým zakázal produkciu ražného piva. Technológia sa tak postupne vytratila.
V susednom Nemecku, kde nebol zákaz, sa však ražné pivo naďalej varilo. Poľskí milovníci tohto moku ho koncom minulého storočia pripravovali pre vlastnú spotrebu v domácich podmienkach. Až v posledných rokoch sa v Poľsku obnovila komerčná produkcia ražného piva. Avšak, vzhľadom na to, že pivovarnícke kvasnice a ražný slad musia stále dovážať z Nemecka, je ražné pivo vyprodukované v Poľsku dvakrát drahšie ako jačmenné.
V posledných 2 – 3 rokoch sa poľskí pivovarníci snažia prilákať spotrebiteľov tým, že sa vracajú k starým receptom na výrobu tohto nápoja alebo objavujú nové, moderné receptúry. Tak vzniklo napr. pšeničné pivo, pivo s višňami alebo s prídavkom prírodného medu. Aby potešili fanúšikov tradičných receptúr, jantárový mok predávajú v špeciálnych fľaškách, pripomínajúcich súdok. V hlavnom meste predávali takto balené pivo ešte pred 2. svetovou vojnou. Dnes ho dostať kúpiť vo Varšave už v tristo obchodoch.