Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Úspech, ktorý vyrástol na zeleninových poliach

Úspech, ktorý vyrástol na zeleninových poliach
insert_photo3 x autor

Ako v úli to pôsobí v jesenných mesiacoch na hospodárstve inžiniera Františka Brezana z Trenčína.

Vo fóliovníkoch susediacich s hlavným sídlom farmy prebieha zber mäsitej sýtočervenej papriky, na susediacich pozemkoch aj napriek častým zrážkam čakajú na odvoz čistučké hlávky kapusty a o niekoľko sto metrov ďalej začína vyorávanie zemiakov.

Nie nadarmo sa hovorí, že špeciálna rastlinná výroba viaže zamestnanosť. V roku 2013 pestoval zeleninu na celej výmere farmy, ktorá dosahovala 22 hektárov. Aj vďaka vysokej intenzite výroby našlo u tohto hospodára zamestnanie desať ľudí, z toho piati do tridsať rokov. V čase nárazových prác sa uplatnia aj študenti a dôchodcovia.

Okrem zamestnancov, ktorí v okrajovej časti Trenčína našli prácu v poľnohospodárskej prvovýrobe a spracovaní tu stretnete aj roľníkovu mamičku, manželku, alebo syna, ktorý sa postupne stáva pravou rukou svojho otca.

Rodinnú atmosféru farmy dotvárajú výrobné priestory v ktorých gazduje. Nejde o veľký hospodársky dvor, ale o súbor drevostavieb postavených priamo pre technológiu zberu, spracovania a finalizácie zeleniny. Spolu s desiatkami vysadených okrasných kvetov pôsobí areál na našské pomery exoticky a usporiadane.

 „Spotrebiteľ si viac všíma čo konzumuje a odkiaľ produkcia pochádza. K tým, ktorí nás navštevujú aj vyše dvadsať rokov, pribúdajú ďalší, ktorých nároky sa stále stupňujú. Väčšina z nich má záujem o kvalitnú produkciu, ktorá sa neskrýva za anonymitu prepraviek našich obchodných reťazcov,“ myslí si František Brezan.

Spotrebiteľovi ponúka zemiaky, ktoré v lanskom roku pestoval na jedenástich hektároch pôdy, kapustu, pri ktorej si môže vybrať či mu viac vyhovuje v podobe celých hlávok, nakrájaná, alebo už aj vykvasená, alebo cibuľu prichystanú v spotrebiteľských baleniach.

„Finalizácia pre nás znamená elimináciu výkyvov v cenách produkcie. Aj my musíme samozrejme reflektovať na ceny v obchodoch, ale tie odchýlky nie sú tak výrazné, ako keď produkciu realizujete cez veľkoobchod, alebo dodávate do obchodných reťazcov,“ hovorí František Brezan, ktorý dôkladne vníma spotrebiteľské správanie.

Pri kapuste ešte v nedávnej minulosti ponúkali spotrebiteľovi len hlávky. V prvý rok, keď začali tuto hlúbovú zeleninu krájať, predali 500 kilogramov. Dnes je to viac ako 100 ton! Podobný vývoj bol aj pri kvasenej kapuste, ktorú si spotrebiteľ zvykne preložiť už do vlastných súdkov. Objemy jej predaja každoročne rastú a preto aj František Brezan stále hľadá riešenia, ktoré ulahodia spotrebiteľovi. Na základe požiadaviek zákazníkov začali s výrobou kapustového šalátu – čalamády, ktorá sa ihneď stala hitom. Pri jej výrobe spotrebuje aj papriku, ktorú dopestuje vo vlastných fóliovníkoch.

Tie zaberajú výmeru 16 árov a trenčiansky hospodár ich primárne využíva na pestovanie sadeníc pre hluboviny. Až po ich vysadení pod holé nebo dostáva priestor pod fóliou druhú príležitosť. Šancu s chuťou uhoriek, rajčín a papriky.

František Brezan svoju farmu postupne rozširuje. Začínal s jedným hektárom a postupne s rozvojom svojho podnikania sa plocha rozrastala o ďalšie.

„Nechcem sa dostať do štádia, že na odbyt mojej produkcie sa budú musieť podieľať obchodné reťazce. Skôr chcem pracovať s konečným spotrebiteľom, ktorý u nás vždy nájde kvalitnú produkciu. V budúcnosti zvažujeme rozšíriť predmet nášho záujmu aj o živočíšnu výrobu, kde by sme spotrebovali prebytky nižšej kvality z našej zeleninárskej produkcie,“ povedal František Brezan, hospodár, ktorý podľa vyhodnotenia kritérií ekonomických výskumníkov získal prvé miesto v súťaži TOP AGRO v kategórii samostatne hospodáriacich roľníkov.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 3 x autor

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1523 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Mia
Neregistrovaný
Mia
19. októbra 2014 9:13

Takto to ma byt. Respekt a vela uspechov.