Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Trhové ceny vo vybraných krajinách EÚ k 26. augustu

Trhové ceny vo vybraných krajinách EÚ k 26. augustu
insert_photoFilip Kľačanský - spracované pre poľnoinfo.sk

V tabuľke uvádzame prehľad cien vybraných komodít v rozhodujúcich prístavoch, resp. obchodných miestach EÚ-27 k 26.augustu 2010 a ich porovnanie s cenami, za ktoré boli obchodované na daných miestach k 19.augustu 2010. Zároveň pri každej komodite nájdete ceny, za ktoré boli tieto komodity obchodované na Slovensku alebo v Českej republike kvôli možnosti porovnať si rozdiely v cenách komodít vo vzťahu k dopravným vzdialenostiam a následnému odvodeniu si dopravných nákladov do uvedených prístavov, či obchodných miest.

Aj v uplynulom týždni rástli ceny potravinárskej pšenice, okrem jedného obchodného miesta, ktorým bola Budapešť. Tu cena klesla o 1,03 €/t. Najvýraznejší nárast ceny v porovnaní s cenami k 19.augustu sme zaznamenali v Bratislave (+29,48 €/t) a v poľskom Sliezsku (+19,42 €/t). Cena výraznejšie rástla aj v nemeckom Hamburgu (+9,00 €/t), vo francúzskom Rouen (+9,50 €/t) a tiež v Prahe (+6,30 €/t). O niečo miernejšie v rumunskom Banate (+5,24 €/t), v Mannheime (+3,50 €/t) a stagnovala v Drážďanoch (+0,00 €/t).

Vývoj cien potravinárskej pšenice a kŕmnej pšenice v predchádzajúcom týždni potvrdil tendenciu odpojenia cien uvedených komodít, o ktorej sme sa zmienili už v predošlej správe o vývoji situácie na komoditných trhoch. Kým v uplynulých týždňoch sa rozdiel medzi cenami oboch pšeníc pohyboval v rozmedzí od 2 do 10 €/t, predminulý týždeň sa napr. v Hamburgu zvýšil na 37€/t a v minulom týždni až na 55€/t. Vývoj ceny potravinárskej pšenice teda prestal ovplyvňovať vývoj ceny kŕmnej pšenice, ktorá okrem Bratislavy klesla vo všetkých sledovaných miestach. V nemeckom Hamburgu o 9,00€/t, v holandskom Rotterdame o 5,00€/t a v poľskom Sliezsku o 3,05€/t. Cena kŕmnej pšenice vzrástla v Bratislave o 3,80€/t. Aj tu sa však očakáva podobný vývoj ako v ostatných obchodných miestach.

V predošlej správe sme sa tiež zmienili o stagnácii, resp. poklese ceny jačmeňov vo viacerých významných obchodných miestach. Svedčí to o tom, že jačmene už nachádzajú svoju cenovú úroveň, dopyt sa vyrovnáva ponuke. Cenový vývoj v uplynulom týždni nám dal plne za pravdu.

Cena sladovníckeho jačmeňadvojradého vo francúzskom meste Creil (prístav na rieke Oise, prítok Seiny) stagnovala, podobne ako cena jačmeňa šesťradého vo francúzskom Rouen. Rovnako stagnovala cena jačmeňa aj v blízkom Brne. V poľskom Zachodni klesla (-0,35€/t). Nárast ceny sme zaznamenali iba v nemeckom Mannheime (+7,50€/t).

V sledovanom období sa cena kŕmneho jačmeňa najviac prepadla v nemeckom Hamburgu (-7,00 €/t), nasledovaná francúzskym Rouen (-5,00€/t) a holandským Rotterdamom (-4,00€/t). Naopak najvýraznejší nárast ceny evidujeme v Bratislave (+17,18€/t), v Budapešti (+15,54€/t) a nemeckom Mannheime (+10,00€/t). Iba mierny rast ceny sme zaznamenali v poľskom Sliezsku (+0,98€/t).

Cena kŕmneho ovsa sa v uplynulom týždni nevyvíjala priaznivo. Zo sledovaných miest stagnovala v Hamburgu a Bratislave, klesla v poľskom Zachodni (-5,64€/t).

Podobne sa vyvíjala cena tvrdej pšenice, väčšinou stagnovala, vo francúzskom Port-La-Nouvelle klesla o 7,00€/t.

Pozitívny vývoj evidujeme u potravinárskej raže, jej cena v Hamburgu vzrástla o (+5,00€/t), v poľskom Zachodni o (+5,56 €/t).

V uplynulom týždni rástla aj cena kŕmnej kukurice. V nemeckom Hamburgu o (+15,00€/t), v Budapešti o (+4,95€/t) a v poľskom Sliezsku o (+3,08€/t). Cena stagnovala vo francúzskom Bordeaux.

V nasledujúcom období budú vývoj cien sledovaných komodít najviac ovplyvňovať informácie o priebehu počasia, výsledkoch zberu v rozhodujúcich obilniciach sveta, ako aj v samotnej Európskej únii. Tie ukážu aké budú celosvetové zásoby obilnín a ovplyvnia cenotvorbu pre nadchádzajúce obdobie.

Autor článku: Filip Kľačanský - spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Filip Kľačanský - spracované pre poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments