Počet oviec na strednom Považí sa takmer zdvojnásobil
Chov oviec a kôz v považskobystrickom regióne zažíva renesanciu. Ako povedal počas piatkovej propagačnej akcie Zo salaša do mesta na považskobystrickom námestí podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz Slovenska Eduard Janíček, za posledných 20 rokov sa počet oviec v regióne takmer zdvojnásobil.
„Kým pred 20 rokmi bolo v našom regióne nejakých 10.000 oviec, dnes ich chováme 18.000. Aj tu sa zväčšila populácia a rozšírili sa chovatelia oviec a kôz. Máme tu veľké podniky ako Poľnohospodárske družstvo Mestečko, Agrofarmu Červený Kameň, ale máme aj najväčšieho súkromného chovateľa, ktorý má viac ako 1200 oviec. Okrem nich je v regióne niekoľko ďalších menších chovateľov a je dobré, že sa vieme spoločne stretnúť na podobných podujatiach a spropagovať ovčiarstvo, ovčie výrobky a mäso v rôznych formách,“ skonštatoval Janíček s tým, že na Slovensku je chov oviec najviac stabilizovaný spomedzi všetkých hospodárskych zvierat.
Ovčie mäso je podľa neho čistým produktom bez nejakých chemických prísad, je vysoko dietetické. Jahňacina a mäso z mladých oviec je dobre stráviteľné aj pre, toho kto má problémy so strávením bravčového či hovädzieho mäsa.
„Výnimkou je guláš, ktorý sa varí zo starších oviec, šesť- až sedemročných. Mäso je vyzreté a najviac z neho cítiť tie špecifické vlastnosti ovčieho mäsa,“ doplnil Janíček.
Podľa riaditeľky považskobystrickej Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) Daniely Janíčkovej podujatie Zo salaša do mesta organizuje komora v spolupráci s chovateľmi oviec v centre Považskej Bystrice už siedmykrát.
„Ponúkame tu rôzny ovčie syry, žinčicu, čerstvú bryndzu, bylinkové syry, jogurty, rôzne syrové nite. Okrem toho tu ponúkame aj jedlá z jahňacieho a baranieho mäsa,“ priblížila Janíčková.
I keď napríklad na Liptove je tradícia ovčiarstva podľa nej oveľa väčšia, chov oviec má svoje pevné miesto aj na Považí.
„Chovateľov oviec je v našom regióne veľa, ovčiarstvo je na vzostupe, a tak si myslím, že do budúcnosti budeme mať čo ponúknuť,“ zdôraznila regionálna šéfka SPPK.
Gratulujem k peknej akcii. Áno u nás je problém s charakteristickou chuťou baraniny. Ale !!! Včera večer som bol na pečenej jahňacine a bola neskutočná…Takže je to o úprave jedla! Treba osloviť gastronómiu a budeme slintať…
Ovčiari palec hore – len aby Vás nerozobrali ako chovateľov HD či ošípaných. Dnes sa ešte útočí na slovenskú hydinu a potom sa pripravte Vy. Máme jednu výhodu a istotu o ktorej sa vyučovalo v kapitalistickej Európe a bolo to aj v učebniciach!. Pod Tatrami žije ovčiarsky a pastiersky kměň… Celý komentár »