Ministerstvo: Situácia v školskom stravovaní vyžaduje riešenie
Cestou ku kvalitnému hromadnému a školskému stravovaniu je kontrolovaná kvalita vstupných surovín a vedecky zdôvodnené receptúry a výživové dávky pre jednotlivé vekové kategórie. Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v materiáli Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie.
Materiál agrorezort pripravil v súvislosti s uznesením vlády SR z 15. októbra 2014, ktoré ukladá ministrom „prijať kroky v rámci nimi riadených rezortov, aby inštitúcie podliehajúce ich riadeniu nakupovali slovenské poľnohospodárske výroby a potraviny v rámci svojho stravovania, a to pri rešpektovaní platnej legislatívy a pravidiel hospodárskej súťaže“.
Pri zabezpečovaní surovín pre hromadné stravovanie je podľa MPRV nevyhnutné potraviny nakupovať v najvyššej kvalite, s vysledovateľnosťou pôvodu, zohľadňovať ich sezónnosť, preferovať potravinárske produkty regionálnych výrobcov a zachovávať ich vlastnosti tak, aby zabezpečovali výživové potreby stravníkov.
„Nakoľko priame uprednostňovanie slovenských výrobcov nie je v zmysle platnej legislatívy možné, riešenie sa hľadalo vo forme návrhu minimálnych požiadaviek na kvalitu a ďalších parametrov surovín a potravín pre potreby hromadného stravovania,“ zdôraznil v materiáli poľnohospodársky rezort.
Z dôvodu zachovania čerstvosti je však podľa ministerstva pôdohospodárstva vhodné skrátiť odbytový reťazec, eliminovať poškodenie potravín alebo surovín spôsobené dlhotrvajúcim dovozom, v ideálnom prípade odoberať suroviny a potraviny priamo od evidovaných výrobcov a predajcov podľa príslušnej legislatívy Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR.
Materiál bol predmetom skráteného medzirezortného konania, pretože situácia v obstarávaní potravín, najmä v prípade školského stravovania, si podľa agrorezortu vyžaduje neodkladné riešenie.
Keby sa chcelo, šlo by to. Už dnes na Slovensku funguje viacero sietí dodávateľov čerstvých poľnoh. surovín, zeleniny, ovocia,mliečnych výrobkov… (nechcem robiť reklamu, stačí si to zadať do vyhľadávača). A ešte by som odkázala na iniciatívu Jeminé (už známe Aneta a Janica), ktoré vyvíjajú iniciatívy na zlepšenie školského stravovania. Ak… Celý komentár »
veľký problém robí aj gastro legislatíva a normy, ktoré vyprodukovali úradníci s praxou na úrovni výroby Pigi čaju a natierania rožku s Ramou. Kuchárky zo verejného a školského stravovania z rokov 1970 -1980 by boli v dnešnej umelej a nechutnej stravy s kolabovali. Ak to nevedia robiť a chce niekto… Celý komentár »