Exminister Becík otvoril tretí automat, plánuje aj ďalšie
Ekonomická efektivita mliečnych automatov sa podľa Stanislava Becíka úmerne zvyšuje s ich počtom.
Družstvo exministra Stanislava Becíka ZAD Dvory nad Žitavou pokračuje v spúšťaní mliečnych automatov. Po automate v Dvoroch nad Žitavou a Komárne pribudol tretí, hurbanovský. Jeho otvorením sa Becíkove plány úspešne preklopili do druhej polovice.
„Našou ambíciou je prevádzkovať päť mliečnych automatov,“ prezrádza predseda a aj keď to nerád priznáva, pri napĺňaní svojich plánov ťaží z postoja prvovýrobcov mlieka v komárňanskom regióne.
Tí uprednostňujú vývoz mlieka do zahraničia. Exministra tento postoj na jednej strane mrzí, na strane druhej vidí príležitosť na otvorenie ďalších automatov na južnom Slovensku. Predseda vníma rozširovanie siete automatov okrem zvýšenia predaja mlieka aj ako ďalší ekonomický faktor zvyšujúci rentabilitu prevádzky.
„Päticu automatov budú obsluhovať dvaja zamestnanci. Tí istí, ktorí majú v súčasnosti na starosti tieto tri, nepotrebujeme prijímať ďalších ľudí,“ hovorí Becík a dopĺňa, že na rozvoz mlieka vystačia s chladiacim autom, ktoré zakúpili pri spúšťaní prvého automatu vo Dvoroch nad Žitavou.
Predseda tvrdí, že spustením pätice automatov zefektívnia prevádzku mliečnych automatov na maximum. V súčasnosti predáva ZAD Dvory nad Žitavou cez tri automaty 2 000 litrov mlieka denne. Mesačne tak na mlieku cez automaty tŕžia 30-tisíc Eur. Pri predaji rovnakého množstva mlieka do mliekarne by pri súčasných výkupných cenách surového kravského mlieka zarobili zhruba polovicu. Finančný prínos vytvára družstvu aj predaj fliaš, receptov či syridiel na výrobu domácich tvarohov alebo syrov. Šéf družstva dopĺňa, že rentabilita predaja mlieka cez automat je pri súčasnej situácii v chlebovom odvetví nesmierne dôležitá, no úlohou automatov nie je len zarábať.
„Spotrebiteľom chceme ponúknuť to, čo doteraz na našom trhu chýbalo. Kvalitnú potravinu za primeranú cenu. Mliečne automaty vytvárajú medzi prvovýrobcom – spracovateľom –obchodom zdravé konkurenčné prostredie. Spotrebiteľ sa sám rozhodne, koho produkty uprednostní. Stále sa zvyšujúci dopyt po mlieku z automatu hovorí o uprednostnení kvality,“ odkazuje Stanislav Becík.
Na záver absolútne odmieta tvrdenia riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska Jarmily Halgašovej o znížených hygienických podmienkach pri predávaní mlieka cez automaty s následným prepuknutím ochorení.
„Mlieko je absolútne bezpečné a táto forma predaja je úplne bežná aj v zahraničí. Na zvýšenie bezpečnosti odporúčam mlieko prevariť tak, ako je napísané na každom jednom mliečnom automate. Blížiacim sa letom nie sú ohrozené produkty z dvora, či mlieko z automatov, ale všetky potraviny. Pri zvýšených teplotách je to logické. Pokiaľ nebol schválený predaj z dvora a neexistovali automaty , riziká i keď tu vždy boli, sa nevyhrocovali tak ako dnes,“ vyjadril na záver Becík svoj postoj ohľadom negatívnych tvrdení potravinárov.
Príspevok bol zmazaný pre nevhodný obsah.