Bryndziareň začala vyrábať letnú bryndzu z čerstvého ovčieho mlieka
Prvú tohtoročnú letnú bryndzu začali dnes vyrábať v Bryndziarni a syrárni vo Zvolenskej Slatine, v ktorej musí byť dodržaný podiel čerstvého ovčieho syra najmenej 50 %. „Letná, alebo aj májová bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé. Zvyčajne sa tak stane v čase okolo Veľkej noci,“ povedal TASR riaditeľ bryndziarne Sven Harman.
Vlani, v sezóne od apríla do septembra jej vyrobili približne 500 ton. Na výrobu bryndze vykupuje spoločnosť denne z desiatok salašov na strednom i východnom Slovensku tisícky litrov mlieka a stovky kilogramov syra.
Na Slovensku sa uplynulý mesiac začala vo veľkom predávať bryndza z Poľska. Podľa Cechu bryndziarov však výrobok s podstatne nižším podielom ovčej suroviny nespĺňa slovenské parametre. Cech i Slovenský zväz chovateľov oviec a kôz sa preto obrátili listom na Ministerstvo pôdohospodárstva SR a veterinárne správy, v ktorých upozorňujú na tento problém.
Slovenskú bryndzu, ako špecifický výrobok SR, uznala pred tromi rokmi aj Európska komisia. Dnes sa dobre predáva najmä v krajinách strednej Európy. Jej odbyt je najmä tam, kde má svoje historické korene a kde ju ľudia dlhodobo poznajú.
„Okruh pôsobnosti našej bryndze sa po vstupe do únie ohraničil na krajiny strednej Európy, okrem Slovenska teda na Čechy, Poľsko, Maďarsko,“ konštatoval Harman.
Aj v týchto krajinách však už existujú mnohé jej napodobeniny a predaj sa tak stále viac sústreďuje na domáci trh.
Slatinská spoločnosť, ktorá tento rok oslávi 212. výročie založenia, vyrobí a predá za rok asi 1000 ton bryndze. Mimo mliekarní je jej najväčší výrobca. Približne štvrtina bryndze putuje zo Z. Slatiny do zahraničia, najmä do Maďarska. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva asi 55 ľudí – ich počet sa však v sezóne mení.
Bryndzu dnes na Slovensku vyrába 6 tradičných prevádzkarní a 3 mliekarne. Celková ročná produkcia je asi 4000 ton.