Vývoz bravčoviny klesol o polovicu, dovoz vzrástol takmer o pätinu
Slovenská republika za prvých deväť mesiacov roku 2009 doviezla bravčove mäso v hodnote 132,3 milióna eur, čo predstavovalo oproti rovnakému obdobiu roka 2008 nárast o 19,7 milióna eur, teda o 17,5 %. Vyplýva to z pravidelnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS), s odvolaním sa na Štatistický úrad SR. Až 99,6 % dovozu bravčového mäsa pochádza zo štátov EÚ. Na 0,4 % hodnoty dovozu sa podieľalo Turecko, Čile, USA, Namíbia, Austrália a Brazília.
Najvýznamnejším dovozcom bravčoviny na Slovensko je dlhodobo Česká republika, ktorá za tri štvrťroky minulého roku doviezla bravčové mäso za 34,8 milióna eur a mala na hodnote dovozu 26,3-% podiel. Za ňou so sumou 27,5 milióna eur nasledovalo Nemecko s podielom 20,8 %, potom Poľsko s 8,6 %, Maďarsko so 7,1 %, Rakúsko s 5,9 %, Francúzsko s 4,6 % a Španielsko so 4 %.
Najväčší nárast hodnoty dovozu ATIS zaznamenali medziročne z ČR, a to o 8,4 milióna eur, z Nemecka o 5,7 milióna eur, zo Španielska o 2,4 milióna eur a z Rakúska o 1,9 milióna eur. Najvýraznejšie sa medziročne znížila hodnota dovozu bravčového mäsa z Francúzska, celkom o 1,8 milióna eur.
Slovensko za prvých deväť mesiacov roku 2009 vyviezlo bravčové mäso v hodnote 14,7 milióna eur, čo bolo oproti rovnakému obdobiu roka 2008 menej o 8,6 milióna eur.
„Medziročne teda hodnota vývozu poklesla takmer o 50 %,“ pripomína správa ATIS.
Vývoznými destináciami boli: Maďarsko s 47,5-% podielom, ČR so 40 %, Poľsko s 6,4 % a Rakúsko s 4,1-% podielom.