Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Tradičné plodiny na výrobu liehovín sa musia dovážať

Tradičné plodiny na výrobu liehovín sa musia dovážať
insert_photokohaplant.sk

Destiláty slúžiace na výrobu tradičných alkoholických nápojov sa musia na Slovensko prakticky dovážať v plnom rozsahu. Ide napríklad o destiláty zo sliviek, hrušiek a marhúľ, ktorých na Slovensku ešte pred niekoľkými rokmi bol dostatok a patrili ku koloritu krajiny.

Podľa slov predstaviteľov spoločnosti Imperator, s.r.o., z Drietomej, ktorá sa špecializuje na výrobu tradičných alkoholických ovocných nápojov, musia si základnú surovinu – ovocný destilát, zabezpečovať najmä z balkánskych krajín.

Vlaňajšia priemerná mesačná produkcia spoločnosť bola 3600 hektolitrov, avšak aj toto odvetvie zasiahla kríza a v tomto roku predpokladajú vyrobiť menej. Aj cezhraničné nákupy, a to najmä do Poľska, spôsobili, že odbyt sa znížil.

Jedným zo spôsobov, akým reagujú na tieto skutočnosti je zavedenie slovenskej novinky – PET fliaš na svoje výrobky. Podľa slov generálneho riaditeľa Ivana Pokorného ani v Európe na rozdiel od USA plastový obal na liehoviny nie je veľmi rozšírený. Sú však presvedčení, že hospodárska a finančná kríza núti spotrebiteľov vyhľadávať cenovo prístupnejšie produkty na úkor objemu. Preto budú k dispozícii PET balenia s objemom 0,35 litra. Dizajnom sa plastové obaly od klasických sklenených odlišujú minimálne. Ich ďalšou výhodou, podľa Pokorného, je praktickosť, lepšia skladovateľnosť a nerozbitnosť.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: kohaplant.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments