Reštaurácie nevedia, ako majú pri jedlách z mäsa uvádzať jeho pôvod
Reštaurácie nevedia, ako majú pri jedlách z mäsa zverejňovať krajinu jeho pôvodu. Uviedol to generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák v súvislosti so skutočnosťou, že už o deväť dní by mali stravovacie zariadenia uvádzať v jedálnych lístkoch krajinu, odkiaľ pochádza mäso, ktoré pri príprave použili. Agrorezort na tento účel pripravuje vyhlášku.
Nová povinnosť už o pár dní
Harbuľák pripomenul, že nová povinnosť pre stravovacie zariadenia účinná od 14. decembra 2019 je, aby uvádzali v jedálnych lístkoch krajinu, odkiaľ pochádza mäso, ktoré pri príprave použili. O deväť dní môže byť za nesplnenie tejto povinnosti sankcionovaných viac ako 10.000 zariadení spoločného stravovania na Slovensku. Ako to majú urobiť, však zatiaľ nevedia.
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska podľa Harbuľáka deklaruje, že zatiaľ nie sú známe podrobnosti o spôsobe splnenia si tejto povinnosti v zmysle zákona číslo 303 z roku 2019, ktorým sa novelizoval zákon o potravinách.
AHRS preto vyzýva Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, aby čo najskôr zverejnilo potrebné informácie. Informáciu o krajine pôvodu mäsa si musia zariadenia spoločného stravovania zabezpečiť od dodávateľa, ktorým je často obchodník, nie potravinársky podnik či spracovateľ. Reštaurácie a ďalšie podniky spoločného stravovania musia zároveň túto informáciu zapracovať do jedálnych lístkov alebo iným spôsobom informovať spotrebiteľa.
„Absencia informácií zo strany ministerstva o spôsobe zverejnenia tohto opatrenia stavia prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania do polohy nedobrovoľných porušovateľov zákona. Nová povinnosť je účinná o deväť dní a to znamená, že je veľmi málo času na prípravu. Isté však je, že za nedodržanie tejto novej povinnosti hrozí prevádzkam spoločného stravovania finančná sankcia,“ vysvetlil Harbuľák.
Ako ďalej doplnil, povinnosť uvádzať krajinu pôvodu mäsa v zariadeniach spoločného stravovania sa pritom neuplatňuje v žiadnej z krajín EÚ. V prípade Slovenska je to znovu nad rámec bežnej praxe v európskych krajinách. AHRS už pred zavedením tejto povinnosti upozorňovala na zbytočnosť tohto opatrenia a aj teraz považuje zavedenie povinnosti označovať krajinu pôvodu mäsa za neopodstatnené.
Uskutočňuje sa legislatívny proces prípravy vyhlášky
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska podľa Harbuľáka opakovane zdôrazňuje, že dostupnosť informácií o pôvode potravín či zvyšovanie povedomia spotrebiteľov o ich kvalite a pôvode sa dá dosiahnuť lepšou informovanosťou spotrebiteľov a osvetou zameranou na zdravé stravovanie. Takéto aktivity sú efektívnejšie a sú pozitívne vnímané spotrebiteľmi i prevádzkovateľmi zariadení verejného stravovania.
„Aktuálne sa uskutočňuje legislatívny proces prípravy vyhlášky k označovaniu hotových pokrmov a jedál obsahujúcich mäso údajom o krajine pôvodu mäsa, ktorú novelou zaviedla do zákona o potravinách Národná rada SR s veľmi skorou účinnosťou už od 14. decembra 2019. Nevzala pritom do úvahy legislatívny proces a proces notifikácie Európskou komisiou (ten trvá zvyčajne tri až šesť mesiacov), ktorým musí vyhláška pred nadobudnutím účinnosti prejsť,“ uviedol pre TASR v reakcii na AHRS hovorca MPRV SR Vladimír Machalík.
Konkrétny rozsah a obsah označovania hotových pokrmov a jedál obsahujúcich mäso údajom o krajine pôvodu mäsa a na to následne naviazaný výkon kontroly a udeľovanie sankcií (čiže aplikácia samotného ustanovenia zákona v praxi) budú podľa Machalíka možné až od nadobudnutia účinnosti predmetnej vyhlášky MPRV SR.