Potravinársky priemysel dosiahol zisk 152,3 mil. eur
Potravinársky priemysel SR (výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov) dosiahol v roku 2015 kladný výsledok hospodárenia pred zdanením vo výške 152,3 milióna eur. Vyplýva to zo správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. V porovnaní s rokom 2014 vzrástol výsledok o 18,5 %.
Výnosy podnikov potravinárskeho odvetvia vlani medziročne klesli o 1,6 % na 4,255 miliardy eur. Náklady potravinárstva sa v minulom roku taktiež v medziročnom porovnaní znížili, a to o 2,2 % na 4,103 miliardy eur.
Z hľadiska výroby výrobkov mali podľa správy rozhodujúci podiel na produkcii potravinárskych výrobkov podniky s 20 a viac zamestnancami (274 podnikov) s dosiahnutým kladným výsledkom hospodárenia na úrovni 154,6 milióna eur, ktorý medziročne klesol o 6,6 %. Z celkového počtu podnikov ziskové podniky predstavovali 68,2 %.
Z hodnotených odborov potravinárskeho odvetvia najvyšší kladný výsledok hospodárenia dosiahol odbor ostatných potravinárskych výrob (27,6 milióna eur) a výroby piva a sladu (25,4 milióna eur), ale s významnejšou úrovňou aj odbor výroby mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov (18,6 milióna eur), výroby pečiva a múčnych výrobkov (17 miliónov eur), výroby vína (13,4 milióna eur), v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových produktov (13,3 milióna eur) a vo výrobe nealkoholických nápojov s produkciou minerálnych a iných fľaškových vôd (12 miliónov eur).
V odvetví sa v priemere na 100 eur výnosov vynaložilo 96,2 eur nákladov, čo bol v porovnaní s rokom 2014 nárast o 0,2 eura, čím efektívnosť vynaložených nákladov mierne klesla. Najvyššiu úroveň nákladovosti výnosov dosiahli odbory vo výrobe mliečnych výrobkov (99,4 eura), vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá (98,8 eura), v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových produktov (98,2 eura) a v odbore výroby rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (98,2 eura).
Pridaná hodnota medziročne klesla o 1,2 % na 725 miliónov eur a z produkcie výrobkov tvorila 19 %. Pridaná hodnota klesla najvýraznejšie v odbore výroby kakaa, čokolády a cukroviniek (25,3 %), vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá (23,9 %) a vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (20,4 %). Pridaná hodnota vzrástla hlavne vo výrobe vína (16,5 %) a v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových produktov (13,5 %).
Výroba výrobkov klesla o 5,1 % na 3,044 milióna eur v dôsledku jej najvýraznejšieho poklesu v odbore výroby rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (30,1 %), vo výrobe vína (19,5 %), v spracovaní a konzervovaní ovocia a zeleniny (14,4 %) a v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu (10,4 %).