Od kosy po jogurt (fotogaléria Dňa poľa)
V severných oblastiach Slovenska sa chová najviac hovädzieho dobytka v okrese Liptovský Mikuláš. Pre zaujímavosť, je to 15-tisíc zvierat. Je preto prirodzené, že Deň poľa zameraný na krmoviny sa v poslednej májovej dekáde uskutočnil práve v regióne, ktorý sa pýši kladným vzťahom k ťažkému priemyslu slovenského poľnohospodárstva – výrobe surového kravského mlieka.
Najnovšie trendy v poľnohospodárskej technike pre zber a spracovanie krmovín predviedlo takmer tridsať vystavovateľov. Na pozemkoch akciovej spoločnosti AGRIA Liptovský Ondrej sa stretli piaty raz, aj keď celkovo ide o 23. ročník krmovinárskeho podujatia. To začalo písať svoju históriu na podpolianskych lúkach Poľnohospodárskeho družstva Očová, kde sa v budúcom roku členovia AGRION – Združenia dodávateľov pôdohospodárskej techniky opäť stretnú.
Súčasťou Dňa poľa zameraného na krmoviny je seminár, ktorý už tradične pripravuje NPPC – Výskumný ústav trávnych porastov a horského poľnohospodárstva. V tomto roku sa prednášok odborníkov z výskumu, ale aj zo Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka zúčastnilo viac ako sto poľnohospodárov.
Na samotnej prehliadke strojov sa za pomoci odborníkov z Technickej fakulty SPU predstavilo 76-súprav poľnohospodárskej techniky a ďalšie desiatky strojov mohli návštevníci vidieť priamo v expozíciách vystavovateľov. Okrem výrobcov a predajcov techniky nechýbali ani spoločnosti z oblasti poisťovníctva, bankovníctva, minerálnych krmív, obalových materiálov, chovateľských potrieb, náhradných dielov alebo predaja agropneumatík. Komplexnosť prehliadky krmovinárstva uzatváral tradičný spracovateľ mlieka, ktorý sa na podujatí prezentoval syrmi a jogurtami.