Na kvalite potravín pracujú aj v lete
Slovenská poľnohospodárska univerzita spustila štvrtý ročník letnej školy Viva la science, určenej vysokoškolákom z odboru biológie a biotechnológie. V laboratóriách v nitrianskom AgroBioTechu pracuje 17 študentov z piatich krajín. Zaoberajú sa napríklad aj zvyšovaním kvality potravín.
„V mojom laboratóriu sa robí bakteriológia. Kultivujeme rôzne druhy mikroorganizmov z rôznych prostredí. Študenti okrem iného pracujú na testovaní rastlinných silíc a ich antimikrobiálnych účinkov,“ vysvetlila mentorka projektu Miroslava Kačániová.
Študenti pridávajú rastlinné silice napríklad do mäsa, pečiva či zeleniny.
„Má nám to ukázať, akým spôsobom a či vôbec rastlinná silica predlžuje trvanlivosť napríklad mäsa, ktoré sa bude skladovať počas jedného, dvoch, troch a šiestich až desiatich dní. Budeme pozorovať, či na vznik mikroorganizmov budú mať silice vplyv, či potlačia ich účinok,“ dodala Kačániová.
Podobne to funguje aj pri výskume vplyvu na ďalšie potraviny.
„Máme asi 70 rôznych silíc a treba otestovať a vyberať, ktorá má nejaký účinok, teda potenciál využitia pri predĺžení trvanlivosti potravín. Napríklad pri aplikácii vrecúšok do baleného chleba, čím by sa predĺžila trvanlivosť a nedochádzalo by k skorému plesniveniu. Pri zelenine to má potenciál pri skladovaní v reťazcoch. V skladovacích halách by sa mohla upravovať atmosféra prídavkami rastlinných silíc, a teda by sa predĺžila skladovateľnosť. Nedochádzalo by k skaze produktov,“ dodáva doktorandka a spolumentorka projektu Lucia Galovičová z SPU.
Výskumom sa v tomto smere na univerzite venujú dlhodobo. V minulosti úspešne pomohli aj pri vývine jedlých obalov na potraviny s prídavkom rastlinných silíc. Aktuálny výskum bude pokračovať aj po skončení letnej školy.
„V tomto smere si myslím, že to má veľkú perspektívu do budúcna, doslova za niekoľko rokov,“ zareagovala koordinátorka letnej školy Eva Tvrdá na otázku, kedy by sa poznatky z výskumu mohli dostať do praxe.
Želatína
V rámci letnej školy študenti skúmajú aj želatínu, na ktorú má patent Univerzita Tomáša Baťu zo Zlína.
„Máme patent na výrobu želatíny z nevyužitého kuracieho odpadu. Ja konkrétne sa zaoberám kuracími žalúdkami a snažím sa túto želatínu vhodne aplikovať do rôznych odvetví najmä farmaceutického a potravinárskeho priemyslu. Želatínu pripravujeme určitou metódou, na ktorú máme patent, a teraz skúmame, či je mikrobiologicky prijateľná, či sa môže aplikovať do potravín alebo je potrebné sa zaoberať ešte odstránením nežiaducich mikroorganizmov,“ vyjadrila sa aj študentka Univerzity Tomáša Baťu zo Zlína, ktorá sa na letnej škole na SPU podieľa.
Študenti sú rozdelení do skupín a zaoberajú sa rôznymi témami.
„Máme projekty s praktickým významom, napríklad monitorujeme znečistenie a kumuláciu ťažkých kovov v hubách, skúmame potenciál bioaktívnych látok v prevencii nádorových ochorení, máme tiež prednášky a workshopy zamerané na potravinárske technológie, napríklad aj na to, ako sa vyrába pivo, či ako sa analyzuje kvalita kávy alebo kakaa,“ dodala Eva Tvrdá.
Letná škola potrvá do konca augusta.