Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Komodity na burze v Chicagu mierne klesajú

Agrárna sezóna sa nám už naplno rozbieha a sledujeme už nie len sejbu kukurice (takmer hotová) a sóje, ale aj stav úrody kukurice, pšenice a začiatok žatvy. Ceny boli preto včera výrazne volatilné (kukurica klesala o viac ako 2%, sója o 1%).

Kukurice je takmer osiata a obavy z meškania sejby sú preč. Osiatych je 95% úrody vs. 98% dlhoročné priemer a dá sa očakávať, že v týchto dňoch už sejba končí. Naplno sa už sleduje stav úrody kukurice, ktorá sa od minulého týždňa nezmenila, podiel dobrej až excelentnej úrody je 63%, minulý rok sa však už stav úrody zhoršoval zo 72 na 66%. Stav úrody sa teda relatívne k minulému roku zlepšuje. Sejba sóje urobila veľký pokrok a osiatych je už 71% úrody vs. 84% dlhodobé priemery na toto obdobie. Kým minulý týždeň sme meškali o 17 percentuálnych bodov, teraz je to už len o 13 a sejba dobieha k normálnym úrovniam. Stav pšenice sa v podstatne nezmenil a 31% úrody je dobrej až excelentnej, od začiatku mája sa pohybujeme na úrovni 31-32%, minulý rok sa však už stav pšenice zhoršoval v dôsledku súch zo 64% na 53% v priebehu toho istého obdobia.

Takže aj tu vidíme veľký rozdiel oproti minulému roku a obavy o úrodu nie sú na mieste. Pri pšenici už začala žatva, tiež s menším meškaním. Zožatej je 5% úrody vs. 16% dlhoročné priemery na toto obdobie. Aktuálne obchodované (júlové) kontrakty na burze CBoT Chicago sa obchodujú nasledovne: kukurica zatvárala minulý týždeň na cene 666 centov za bušel (198,4 eur za tonu), aktuálne je na úrovni 652 (194,2 eur za tonu). Sója zavierala minulý týždeň na cene 1526 centov za bušel (424,3 eur za tonu), teraz obchoduje na úrovni 1518 (422,1 eur za tonu). Pšenica zavierala na úrovni 696 (193,5 eur za tonu) a aktuálne je na úrovni 687 (191 eur za tonu). Včerajšie inšpekcie exportov naznačujú klesajúci dopyt po kukurici a sóji, exporty pšenice o niečo vzrástli.

Autor článku: Tomáš Plavec - Trim Broker, a. s.
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments