Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Potravinárstvo Z domova

Gazdovský trh spája desiatky prvovýrobcov s nakupujúcimi

Gazdovský trh spája desiatky prvovýrobcov s nakupujúcimi
insert_photoMonika Slížiková

Niektorí poľnohospodári vedia, že vyprodukovaním potravín sa práca nekončí, treba ich ešte aj predať. Napriek tomu, že ponúkajú kvalitné a poctivé potraviny, akciovým cenám v supermarketoch sa konkuruje veľmi ťažko. Roľníci v okrese Levice tento problém riešiť nemusia. Gazdovský trh v Bátovciach už tri roky ponúka drobným producentom možnosť predávať svoje produkty. Lokálny trh ako prvý na Slovensku v nedeľu vstúpi do svetovej siete Mercati della Terra združenia Slow Food a bude mu udelený certifikát Trh zeme. Jedinečný trh, ktorý sa nezatvoril ani počas pandémie, oceňujú aj zákazníci, aj prvovýrobcovia.

Cieľ – pomôcť prvovýrobcom

Iniciátorom myšlienky bol Gazdovský spolok Hont-Tekov a cieľ bol jasný – uľahčiť predaj drobným prvovýrobcom.

„V tom období farmári z celého Slovenska cestovali na farmársky trh do Bratislavy. Napadlo nám urobiť takýto druh trhu aj u nás, aby farmári mohli predávať lokálne a nemuseli každý týždeň cestovať na trhy po celom Slovensku. Dnes sa nemusia doprosovať ľuďom, aby si kúpili ich produkty. Reálne sú sústredení na trhu, ktorý zákazníci vnímajú ako záruku kvalitných a čerstvých potravín všetkého druhu. Nezanedbateľnou výhodou je, že sú len pár kilometrov od domova a po štvorhodinovom trhu idú domov pokračovať vo svojej práci. Nepredávajú veľké objemy, ale pre malého farmára je to veľká pomoc. Niektorým predajcom dokonca stačí, že predávajú len raz do týždňa,“ vysvetľuje iniciátorka trhu Marcela Nemcová z ovocnej farmy Na háji v Devičanoch, ktorá ponúka čerstvé a spracované ovocie.

Výrazná podpora obce

Organizátori si vytipovali obec Bátovce, ktorá leží na križovatke, má primeraný priestor a ústretového starostu. Začínali s pätnástimi predajcami, dnes každú sobotu ponúka svoj tovar  25 – 30 roľníkov. Veľkú pomoc začínajúcemu projektu poskytol starosta Bátoviec Peter Burčo – bezplatné priestory.

„Keď ma pred tromi rokmi oslovili farmári z Gazdovského spolku Hont-Tekov, aby sme urobili trh pre prvovýrobcov, vo sne by mi nenapadlo, že sa s lokálnych trhom v Bátovciach zaradíme medzi svetové trhy. Všetci farmári a výrobcovia si zaslúžia obrovský obdiv, lebo vydržať v slovenských podmienkach živiť sa poľnohospodárstvom je na medailu,“ spomína starosta.

Trh ponúka lokálne, neanonymné jedlo

Spoločnými silami sa v Bátovciach za tri roky podarilo vytvoriť nielen miesto, ale súdržnú komunitu, kde sa dokázali spojiť poľnohospodári, pravidelní nakupujúci, aj náhodní návštevníci. Na trhu vládne príjemná, doslova rodinná atmosféra. Predajcovia ponúkajú všetky základné potraviny – múku, kváskový chlieb, kravský syr, jogurty, med, čerstvú aj spracovanú zeleninu, ovocie, džemy, šťavy, orechy, tekvicové semienka, čaje, bylinkové tinktúry, zmesi korení a vína, kvety, aj cibuľky kvetov. Všetci farmári sú starostlivo filtrovaní.

„Je to malý lokálny trh určený pre lokálnych predajcov. Nemôže tam prísť predávať hocikto, musí splniť určité kritériá, medzi ktoré patrí lokálnosť, či remeselne vyrábaná potravina,“ opisuje Marcela Nemcová.

Hoci trh predstavuje predovšetkým kvalitné potraviny, podľa Marcely Nemcovej ponúka oveľa viac.

„Ľudia prídu, môžu ochutnať, nakúpia, podebatujú – majú priamy kontakt s človekom, ktorý to vyrobil. Vznikajú väzby, sociálne kontakty a domov odchádzajú s košíkom potravín, ktorý im vystačí na týždeň.“

Vyššie ceny už zákazníci neriešia

Podľa organizátorov kupujúci vyššie ceny neriešia. Povedomie zákazníkov sa postupne zvýšilo a pochopili, že malý producent nemôže konkurovať cenám v supermarketoch, pretože jeho práca by bola nezaplatená. Dnes na gazdovský trh prichádzajú ľudia, ktorí chcú mať garantované, že potraviny sú kvalitné, domáce, čerstvé a chutné.

„Garantujeme, že tam nie sú priekupníci a to nakupujúci oceňujú a sú ochotní za potravinu zaplatiť aj vyššiu cenu, lebo vedia, že sa na to môžu spoľahnúť,“ vysvetľuje koordinátorka trhu Monika Slížiková z Miestnej akčnej skupiny Tekov-Hont.

Kvalitný trh láka návštevníkov zo širokého okolia. Gazdovský trh sa stal miestom, kde si každú sobotu prichádzajú obyvatelia nakúpiť.

Na začiatku chodili skôr popozerať sa, teraz má trh svojich stálych odberateľov. Osobitná je skupina ľudí, ktorí hlavne v lete chodia na výlety a naplánujú si cestu tak, aby sa zastavili na takomto trhu,“ hovorí Monika Slížiková.

Pravidelní zákazníci prichádzajú nielen z obce, ale aj z Banskej Štiavnice, Levíc, Krupiny a pricestovali aj ľudia z Popradu, hoci je to skôr rarita.

Vznikajú aj ďalšie trhy

Úspešný projekt počas svojho trojročného pôsobenia vygeneroval už ďalšie dva trhy – Gazdovský trh v Kalnej nad Hronom, ktorý funguje už takmer rok a v máji pribudla ďalšia lokalita – Bzovík. Ako pripomína koordinátorka, „organizujú ich ľudia, ktorí boli sa u nás niečo naučiť, niektorí chodili k nám predávať. Všetky prepája kódex potravinových trhov.“

Trh v Kalnej nad Hronom má na starosti Anna Romančíková, farmárka, ktorá sa venuje predovšetkým bylinkám. V dielni Alchymisti ponúka rozličné bylinkové výrobky, sirupy, čaje, ktoré dopĺňajú ovocné výrobky. Z vlastnej skúsenosti oceňuje dva benefity trhu – stabilný odbyt a nové kontakty.

„Pre malých výrobcov je to problém, sezónna výroba zaberá veľa času a je veľmi náročné vyhľadávať ešte akcie a možnosti odbytu a chodievať na vzdialené predajné miesta. Každá hodina sa počíta, hlavne v období sezóny od jari do jesene,“ potvrdila poľnohospodárka, ktorá na bátovský trh chodila od začiatku.

Postupne sa pustila do organizovania farmárskeho trhu v neďalekej Kalnej nad Hronom. Trh začal pred rokom a má pravidelných 15 – 20 predajcov. Ako hodnotí, s Bátovcami si vôbec nekonkurujú, možno aj preto, že trh organizujú v piatok popoludní.

Svetové ocenenie pre Bátovce

Úspech farmárskych trhov na juhu Slovenska rastie a veľkým uznaním pre Gazdovský trh v Bátovciach je certifikát Trh zeme, ktorý prevezme v nedeľu na festivale Degustorium v Bratislave. Gazdovský trh vôbec ako prvý na Slovensku vstúpi do svetovej siete Mercati della Terra združenia Slow Food. Monika Slížiková netají, že uznanie združenia Slow Food ich veľmi teší.

„Chceli by sme, aby tento trh predstavoval miesto, kde si každý môže kúpiť lokálne kvalitné produkty za primeranú cenu pre výrobcov i konzumentov, vytvárajúc dôverný vzťah a podporujúc ostatné mestá a iných výrobcov pri organizovaní ďalších trhov.“

A čo by odporučila ochutnať na tomto trhu?

„Určite morušu čiernu, lebo sme kraj moruše. Je to výnimočný a vzácny výrobok, ktorý nájdete práve na trhu v Bátovciach,“ upozorňuje na raritu regiónu Monika Slížiková.

Autor článku: Veronika Fitzeková - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Monika Slížiková

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments