Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Slovensko naďalej exportuje nespracované komodity

Záujmom každého štátu by podľa predsedu Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností Mariana Uhríka malo byť, aby čo najviac spotreboval svoju prvotnú produkciu obilnín, teda aby vyrábal potraviny s vyššou pridanou hodnotou.

Záujmom každého štátu by podľa predsedu Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností Mariana Uhríka malo byť, aby čo najviac spotreboval svoju prvotnú produkciu obilnín, teda aby vyrábal potraviny s vyššou pridanou hodnotou.

„Tu ťaháme bohužiaľ z roka na rok za kratší koniec. Znižujú sa nám potreby na mlyny, na pekárne. Znižujú sa nám potreby najmä na kŕmne účely, takže Slovensko, ako už roky dozadu neustále opakujeme, sa v podstate stáva exportnou krajinou najmä na pšenicu, kukuricu a repku. Tak to bude aj tento rok,“ uviedol vo štvrtok (21. 7.) na tlačovej konferencii Uhrík.

„V obilninách sme prebytkoví – prognózujeme prebytok zhruba 730.000 ton, oproti 220.000 ton v minulom roku, takže tam je nárast približne o 566.000 ton. Prognózujeme zároveň prebytok kukurice, približne na úrovni 400.000 ton oproti 41.000 tonám, ktoré sme zaznamenali vlani,“ spresnil predseda ZVKSaOS SR.

„Repky olejnej, keby sa urodilo dvakrát toľko, myslím, že by bola veľmi dobrým obchodným artiklom. Repku vykazujeme minimálne indiferentnú. Či jej bude dostatok alebo nedostatok na vnútornom trhu, o tom rozhodne ponuka, ktorá bude zo strany nielen slovenských spracovateľov – Palmy Tumys a spoločnosti Meroco, ktoré z nej vyrábajú MERO, ale aj z hľadiska zahraničných firiem, najmä českých a nemeckých. Je to teda zaujímavá exportná komodita,“ povedal.

Predpokladaná produkcia hustosiatych obilnín by mala v tomto roku dosiahnuť úroveň 2,2 milióna ton, čo je o 566 tisíc ton viac ako v roku 2010 a prakticky totožné s rokom 2009. Celkový nárast produkcie týchto plodín predstavuje medziročne 34,2 %.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments