Maková kráľovná gazduje v Jarnej s láskou k rodnej zemi
Keď sa na jar preveziete okolo Jarnej pri Cíferi, zaujme vás obraz vytvorený na poli z kvietkov maku – červených, bielych či cyklámenových. „To každá odroda maku má inú farbu kvietkov a každá makovička zase iný tvar a ja to sejem tak, aby pri kvitnutí vytvárali obrazec a dotvárali krajinu,“ zasväcovala do makových tajov členov odbornej komisie súťaže o Najkrajších chotár Gabriela Čechovičová z Jarnej, ktorá je doslova maková encyklopédia.
Gaba, ako jej hovoria priatelia a známi sa s makom zasnúbila pred viac ako 25 rokmi. Ale pomáhala pri jeho zbere už ako päťročná. Dodnes robí všetko sama. Iba pri zbere jej pomáhajú brigádnici. Mak sa zberá ručne, vtedy je jeho kvalita vysoká
„Jeden jediný raz som na zber maku vyskúšala kombajn a povedala som si nikdy viac. Pri zbere kombajnom sa bežne stáva, že sa semiačka porušia, podrvia a vytečený olej z porušených makových zrniečok obalí aj ďalšie neporušené zrniečka a mak má potom väčšiu tendenciu kaziť sa, oxidovať a horknúť. Preto radšej zbieram mak dlhšie a pomalšie, ale ručne. Potom sa vysype z makovičiek, premyje a vysuší na plachte. Výsledok je evidentne lepší, mám to odskúšané. Pri ručnom zbere má mak vysokú kvalitu, chuť a dlho vydrží,“ vysvetľuje svoj postoj samostatne hospodáriaca roľníčka.
O jej mak pod značnou Mak z Jarnej je veľký záujem. Postupne zvyšovala plochu na jeho pestovanie na súčasných 12 hektárov.
„Najlepšie sa mu darí po obilí, vhodný je najmä jačmeň, ale lucerna je tiež výborná predplodina,“ tvrdí roľníčka, ktorá dnes gazduje celkom na 45 hektároch.
Z lucerny robí 20 – 25 kg balíčky pre drobnochovateľov, ostatné plodiny predáva. Aby dosiahla vysokú kvalitu hlavnej plodiny – maku, prísne dodržiava osevný postup, ručný zber a čistenie maku.
Keď v reštitúciách dostali rodičia naspäť svojich 9 hektárov, začali na nej po 40 ročnom prerušení znova gazdovať. Gabin otec, skúsený roľník, bol pre ňu učiteľom, robotníkom aj priateľom. Spočiatku pestovala mak iba na hektári a potom obilie, jačmeň aj kukuricu. Keď rodičia zistili, že jej to ide, mamka jej z úspor kúpila prvý traktor. Ibaže pre obilie, kukuricu či jačmeň treba sklady. Najmenej miesta zaberie mak uskladnený vo vreciach. Preto postupne zvyšovala výmeru maku. Otec s priateľom mak z prvej úrody ručne vysýpal z makovičiek štyri mesiace. Z prvého hektára ho bolo 750 kilogramov. Keďže sa chýr o dobrom a kvalitnom maku rozšíril rýchlo aj za hranice obce, už na ďalší rok sa rodil na vyššej výmere.
Pestovateľka z Jarnej prebrala počas vyhodnotenia súťaže TOP AGRO ocenenie Farmárka roka.
Gabika Čechovičová pestuje štyri odrody maku. Modrý – najznámejší a vyšľachtený na Slovensku v Malom Šariši, hnedú odrodu – chuťou pripomína slnečnicové semiačka, biely mak – pripomína chuťou orechy a sivú odrodu, ktorú si pred rokmi priniesla z rakúskeho z Armschlagu v Mohndorfe.
„Táto maková dedinka ma očarila, inšpirovala. Leží uprostred makových polí, vysievaných vo farbách rakúskej vlajky. Všetko sa tam točí okolo sivého maku, ktorý chuťou pripomína modrý mak, ale je jemnejší,“ vraví Gabika Čechovičová.
Priznáva sa, že po návrate túžila po tom, aby sa Jarná zmenila na podobnú makovú dedinku, kde makovice vidno na fasádach domov, na plotoch aj na oblečení či pri servírovaní. Ale z takéhoto sna sa rýchlo zobudila. Slovák sa nerád s niekým spája a nerád vytvára spolky. A hoci v Jarnej má pestovanie maku svoju tradíciu, akosi sa ľuďom do toho nechce. Možno aj preto, že pestovať mak tak, ako Gabika Čechovičová je namáhavé. V súčasnosti ročne dopestuje 7 ton maku. Všetko predá. A záujem sa stále zvyšuje. Lenže kým sa nevráti syn zo zahraničia, nechce zvyšovať výmeru. Sama by už viac nezvládla. Veď okrem starostlivosti o pôdu, o porasty a pozberaný mak robí aj iné veci, v ktorých aspoň čiastočne zhmotňuje svoj makový sen.
„Najprv som začala vyšívať vrecúška. Dnes v nich ponúkam darčekové balenie maku. Každý sa ma však na rôznych trhoch a výstavách hneď pýtal, či je mak dobrý, či nie je horký… A tak som začala piecť makové štrúdle. Ochutnali. Mak im chutil a často aj kúpili. Potom pribudla maková čokoláda, makové lízanky, makové mydlo aj olej. Teraz už ponúkam aj knihu o maku, ktorý je vynikajúcou prevenciou osteoporózy. Obsahuje najviac prírodného vápnika,“ s úsmevom dopĺňa informácie o maku Gabika Čechovičová, ktorá svoje skúsenosti a poznatky odovzdáva ďalej.
Po celom Slovensku má svojich nasledovníkov, ktorí sa venujú pestovaniu maku a najmä – ručnému zberu. Aj v čase návštevy komisie súťaže telefonoval záujemca až zo Sniny. Chce tiež pestovať mak. Rád prijme všetky Gabikine skúsenosti
„Povedala som mu nech príde na zber. Pomôže, aj sa veľa naučí. Zručný zberač si zoberie do jednej ruky kosák a do druhej15 – 20 makovičiek a v 10 – 15 centimetrovej vzdialenosti od makovice odsekne od koreňa a dá do vedra. Menej zručný musí ulamovať po jednej makovičke,“ uzatvára láskyplné rozprávanie o maku Gabriela Čechovičová.
Pozdravujem p.Gabiku,
je to úžasné čítať skúsenosti tejto farmárky. Držte sa !
JB
Práve dnes umývam mak a myslím na Vás pani Gabriela.Rovnakým spôsobom i ja pestujem ale nie tak mnoho. Srdečný pozdrav zo Srbska-Kysáč . Okres Nový Sad.Sledujeme Vás v telke každá Vám česť!