Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Živočíšna výroba

Chuť a vôňa sú iné, ako pri vysokotepelne spracovanom mlieku

Chuť a vôňa sú iné, ako pri vysokotepelne spracovanom mlieku
insert_photoLabaš - Jozef Klíma

Sektor produkcie mlieka sa na Slovensku borí s nemalými problémami. Sebestačnosť v produkcii surového kravského mlieka klesla a počty zvierat sú každým rokom nižšie. Napriek tomu sa nájdu chovy, ktoré nepriazňam odolávajú, snažia sa inovovať a oslovovať spotrebiteľov aj novinkami. K takým patrí aj chov v Dunajskom Klátove (okres Dunajská Streda), ktorý spolu so spoločnosťou Labaš rozbehol projekt živého mlieka.

Mlieko so živými kultúrami

„Živé mlieko je vlastne biomlieko, do ktorého sa pridávajú pôvodné mliečne a probiotické kultúry. Vzniká tak vysokokvalitné mlieko, ktoré je nositeľom niekoľkých patentov,“ uvádza Jozef Klíma z Labašu, ktorý sa na projekte obohateného mlieka podieľal.

Do mlieka sa tiež pridávajú patentovo chránené kultúry.

„Na celom projekte sme pracovali asi 4 roky. Toľko trvalo, kým sa podarilo odizolovať samotné kultúry a zrealizovať ich návrat do mlieka. V tom čase sme aj s kolegom navštevovali farmy po celom Slovensku – bolo ich asi 80, a vyberali sme najkvalitnejšie, najčistejšie a mikrobiologicky i geneticky najlepšie kultúry, ktoré sme potom zosúladili takpovediac s požiadavkami prírody, aby sa čo najviac podobali surovému kravskému mlieku,“ dodal Klíma.

Výsledkom bol výber ôsmich kultúr podobných kravskému mlieku po nadojení.

Ekologický chov

Jedným z krokov bol výber samotných kultúr, tým ďalším, nemenej dôležitým aj výber farmy pre spoluprácu. Podmienkou pre tvorcov projektu bol v prvom rade ekologický prístup.

„Vybrali sme si farmu v Dunajskom Klátove. Tá totiž okrem iného produkuje vysoké percento bioslnečnice, z ktorej vyrába slnečnicový olej. Výlisky používa na kŕmne účely a keďže vo vlastnej mliekarni vyrábajú bezlaktózové produkty, získanú laktózu miešajú so slnečnicovými výliskami a to tvorí základ kŕmenia dojníc,“ dodal Klíma.

Na farme chovajú asi 560 dojníc.

„Nezlievame mlieko z viacerých fariem, všetko pochádza od našich dojníc. To, že ide o biofarmu okrem iného znamená, že zvieratá majú prísny režim v rámci kŕmenia, aj celkového wellfare. Snažíme sa im vytvoriť čo najlepšie životné podmienky a všetky krmivá pochádzajú len čisto z ekologického poľnohospodárstva,“ vysvetľuje Ladislav Matyó, obchodný riaditeľ Školského hospodárstva Búšlak v Dunajskom Klátove.

Vlastné spracovanie

Farma sa môže pochváliť vlastnou malou mliekarňou. Tu nadojené mlieko spracovávajú.

„Je to vlastne farmárska mliekareň, kde sa spracúvajú menšie objemy mlieka. Výhodou je, že všetko mlieko pochádza z jedinej farmy, v ktorej susedstve je samotná mliekareň. Mlieko po nadojení necestuje na veľké vzdialenosti,“ dodal Matyó.

Obohatenie až po pasterizácii

Nadojené mlieko sa tak rovno dostáva do spracovania.

„Prejde nízkou pasterizáciou, následne sa ochladí na 4 stupne. Ďalším krokom je pridanie zmesi kultúr, ktoré sú prírodné a po 12-tich hodinách už začnú v mlieku pracovať. Chuť, vôňa a všetky vlastnosti sú tak iné, ako pri vysokotepelne spracovanom mlieku,“ uvádza Jozef Klíma.

Probiotické a mliečne kultúry sa do mlieka dostávajú v lyofilizovanej podobe.

„Na svete existujú tri veľké fabriky, ktoré sa takémuto spracovaniu venujú. Jedna je v Dánsku, jedna v Kórei a jedna v Bulharsku. Oslovili sme bulharskú firmu, s ktorou spolupracujeme. Dodáva nám lyofilizované kultúry vždy s certifikátom kvality, prichádzajú v termostatických boxoch, v ktorých nie je prekročená teplota nad 3-4 stupne. V mliekarni sú uložené a ich stabilita je 12 mesiacov. Po ich pridaní sa v jednom litri mlieka nachádza zhruba 30 miliárd jednotiek týchto kultúr,“ dodal Klíma.

Kultúry vo forme prášku sa do mlieka pridávajú tesne pred plnením do fliaš. Následne ide mlieko hneď do baličky a z nej priamo do obchodov. Nateraz je dostupné v jedinej sieti, rozšírenej najmä na východe Slovenska. Výrobca má však zámer rozšírenia dodávok aj do ostatných častí krajiny.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: Labaš - Jozef Klíma

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments