Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Výkupná cena ošípaných sa v ČR dostala na rentabilnú úroveň

Výkupná cena ošípaných sa v ČR dostala na rentabilnú úroveň
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Výkupná cena ošípaných sa postupne zdvihla. Zareagovali aj spracovatelia mäsa a mäsových výrobkov. Hlavným dôvodom je zvýšenie cien v Nemecku, na ktorom je český trh s bravčovým úzko naviazaný.

Napríklad mäsokombinát Steinhauser, ktorý sa nachádza asi 30-kilometrov od Brna, zvýšil ceny bravčového zhruba o desať percent. Tomu zodpovedá aj zvýšenie ceny mäsových výrobkov, povedal ČTK riaditeľ podniku Ladislav Steinhauser.

Výkupná cena za kilogram jatočných ošípaných sa zvýšila zhruba o 19-centov (5 českých korún) na aktuálnych 1,58 eur (40,5 českých korún), povedal Ladislav Menšík, predseda Agrospol Knínice z južnej Moravy.

Za globálne rastúcimi cenami je predovšetkým africký mor ošípaných v Číne, ktorý podľa niektorých informácií zdecimoval polovicu chovov. Dopyt Číny po dovoze sa tak zvýšil. Česká republika sa navyše musí vo veľkom spoliehať práve na dovoz, pretože českí chovateľa vyrobia len necelých 40-percent vlastnej spotreby.

Podľa niektorých poľnohospodárov by mohol nedostatok bravčového vrátiť výkupné ceny na úroveň, ktorá bude pre nich rentabilná.  Dlhodobo sa totiž ceny pohybovali na hranici rentability či pod ňou.

“Hranica je zhruba na 1,17 eur (30 Kč) za kilogram živej ošípanej. V takom prípade sme na nule alebo v miernom zisku. Takže ak by vydržala súčasná cena presahujúca 1,25 eur (32 Kč) za kilogram živej ošípanej aspoň pol roka, bolo by to dobré. Zvyčajne sa však ceny často menili,” povedal Menšík.

Ceny sa zvyčajne uvádzajú buď za živú, alebo porazenú ošípanú.

“Bitúnky cenu porazenej ošípanej vypočítavajú ako násobok ceny živej a koeficientu 1,285 či 1,3,” vysvetlil Menšík.

Zatiaľ je však v optimizme opatrný.

“Výrazne zvýšený záujem o ošípané zatiaľ necítim,” povedal Menšík, predseda Agrospol Knínice z južnej Moravy.

Podľa predsedu Agro Miroslav Radka Janečka je možné, že súčasný stav ešte niekoľko dní vydrží, pretože je otázka, aké majú najväčší spracovatelia a producenti zásoby bravčového.

Kým odberatelia dovážaného bravčového môžu mať v budúcich týždňoch problémy s nedostatkom, napríklad Steinhauser, ktorý má aj vlastné bitúnok, sa obávať nemusí.

“Ošípané kupujeme v regióne, teda z južnej Moravy a Vysočiny,” povedal Steinhauser.

Zvýšený záujem o české bravčové pocítil aj Janeček z Agro Miroslav.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments