Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Viac ako zdvojnásobenie cien zemiakov na Slovensku

Viac ako zdvojnásobenie cien zemiakov na Slovensku
insert_photoPPA - ATIS

Medzi najvýznamnejších producentov zemiakov v Európskej únii patria Nemecko, Holandsko, Francúzsko, Veľká Británia a Belgicko. Táto päťka dopestuje viac ako polovicu produkcie danej komodity na trhu Európskej únie. Minulý rok dosiahol prepad výroby v týchto štátoch približne 4,4 percenta.

Pokles produkcie „druhého chleba“ postihol ale všetky štáty Európskej únie. O 30 percent menej zemiakov dopestujú v Litve, o štvrtinu v Rumunsku a o viac ako pätinu, oproti minulému roku, napríklad na Slovensku. Nemci hovoria o prepade produkcie na úrovni 19 percent a Poliaci 6 percent. Z mimoeurópskych štátov sa najviac znížila produkcia konzumných zemiakov v Rusku o 24 percent a v Spojených štátoch o 8 percent.

Úrody sa samozrejme premietli i do cien. Pokiaľ pred rokom dosahovali priemerné ceny konzumných zemiakov od producentov na Slovensku 12 centov za kilogram, tak v súčasnosti sú na úrovni 27 centov. Podobný nárast cien zaznamenali i v Českej republike, kde v súčasnosti poľnohospodári túto komoditu speňažujú za takmer 30 centov za kilogram.

Nákupné ceny zemiakov v štátoch západnej Európy sú nižšie, ako v nových členských štátoch. Vo Veľkej Británii dosahujú v súčasnosti ceny 19 centov za kilogram, čo je len o 7 centov viac, ako v rovnakom období minulého roka. O niečo lepšia situácia je v Belgicku, kde ceny dosahujú 25 centov, oproti úrovni 7 centov za kilogram z úvodu minulého roka.

Nižšie výkupné ceny v štátoch západnej Európy súvisia pravdepodobne s dosahovanými úrodami a s menšími výkyvmi produkcie medzi jednotlivými rokmi. Veď pestovatelia vo Veľkej Británii za posledných päť rokov nedosiahli v priemere ani raz úrodu nižšiu ako 40 ton z hektára a pestovatelia v Holandsku dokonca neklesli v úrodách od roku 2006 pod 45 ton z hektára.

Autor článku: Juraj Huba - spracované podľa informácií PPA - ATIS
Zdroj obrázku: PPA - ATIS

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments