V Sľažanoch je vraj jeden z najmodernejších skleníkov v Európe
Skleníkové pestovanie sa na Slovensku v uplynulých rokoch rozbieha. V rôznych lokalitách vznikajú nové skleníky, väčšina sa zameriava najmä na pestovanie paradajok. Pri Zlatých Moravciach, v obci Sľažany, sa rozhodli k paradajkám pridať aj skleníkové pestovanie uhoriek. Ide pritom o projekt, ktorý na Slovensko priniesol najmodernejšie technológie.
„Už niekoľko rokov pôsobíme na Slovensku v oblasti poľnohospodárskych komodít, v rámci klasickej živočíšnej a rastlinnej výroby. K novému projektu skleníkov nás priviedla myšlienka optimalizovania živočíšnej výroby. Tým, že máme 600 kusov hovädzieho dobytka s trhovou produkciou mlieka, ceny nás neustále motivujú znižovať náklady v živočíšnej výrobe. Tak vznikla myšlienka zaradiť do procesu bioplynovú stanicu, z ktorej produkt budeme využívať ako lacnú podstielku pre hovädzí dobytok. Na druhej strane sa objavila otázka, čo s energiami, ktoré bioplynovou stanicou získame. Keď sme chceli, aby to bolo naozaj efektívne, nešlo len o elektrinu, ktorú možno predať, ale aj o teplo, v ktorom je tiež potenciál. Jediné rozumné riešenie, ako toto odpadové teplo využiť, bolo postaviť skleník,“ vyjadril sa Eduard Huňady, predseda predstavenstva Moya Sunny Garden.
Projekt plný noviniek
Pôvodná úvaha rátala s vystavaním skleníka s rozlohou asi 1 až 1 a pol hektára. Napokon pri Sľažanoch vyrástol skleník s rozlohou takmer 6 hektárov.
„Chceli sme, aby to bol skleník, ktorý by mal všetky najmodernejšie výdobytky na svete v tejto oblasti. Preto sme postavili skleník, ktorý je výnimočný na slovenské pomery, ako aj na tie európske. Je to plne rekuperačný skleník, vieme len o jednom podobnom vo Francúzsku, ktorý má dva hektáre. Náš má takmer trikrát väčšiu rozlohu,“ dodal Huňady.
Skleník je prísne kontrolovaný a riadený, a to až dvomi samostatnými riadiacimi systémami.
„Riadiaci systém je plne automatický. Agronóm si riadi optimálny stav pre pestovanie – stav teploty, vlhkosti či svetelnosť v rámci umelého osvetlenia. Všetko riadime ako pri malých deťoch. Ráno vstávate spolu so slnkom a s tým stúpa aj teplota, rovnako je to aj v skleníku. Ráno sa zapnú lampy a s tým stúpa teplota. Svietime 18 až 19 hodín, pri uhorkách je to aj 20 hodín svietenia v zimných mesiacoch. V letných mesiacoch nemusíme svietiť, ale sústredíme sa skôr na chladenie a odvlhčovanie. Robíme to systémom využívania teploty studenej a teplej vody, a na základe toho sa upraví celá automatika. Tú si agronóm reguluje podľa sektorov, v ktorých má jednotlivé odrody. Upravuje im závlahu a jej frekvenciu, jej množstvo, aj spomínanú vlhkosť, teplotu a svetelnosť,“ vysvetlil staviteľ skleníka Ladislav Kerti.
Jedinečnosť v odrodách
Tak, ako využíva skleník jedinečné a moderné technológie, tak o jedinečnosti možno hovoriť aj v prípade pestovaných odrôd.
„Ide o netradičné odrody. Päť rokov sme cestovali a vyberali, sledovali sme šľachtenie a na základe toho sme ako jednu z odrôd vybrali paradajku adorion. Je to 8-gramová paradajka, ktorá má excelentnú chuť a je chrumká. Je chuťovo aj odrodovo veľmi kvalitná a aj zdravá. To znamená, že nám ju nenapádajú ani žiadne choroby,“ vysvetlil Ladislav Kerti.
Ďalšími druhmi paradajok sú dreamwine a sunstream.
„Máme tiež dva druhy uhoriek – jedna je hadovka a druhá je malá snacková uhorka beesun. Tá je pomerne nová na našom trhu, je tiež trochu drahšia, a preto na ňu zákazníci možno niekedy pozerajú s nedôverou. Aj preto zatiaľ časť produkcie vyvážame do Holandska. Ale sme si istí, že zákazníci si ju postupne obľúbia,“ vyjadril sa Huňady.
Cieľom je dostať produkciu zo Sľažian prednostne na slovenský trh. Denná produkcia skleníka sa pohybuje na úrovni okolo 12-13 ton, z toho väčšiu časť, asi 7 a pol tony, pripadá na uhorky.
Interplanting
Prvú úrodu zozbierali v skleníku v Sľažanoch v roku 2019. V roku 2020 aj do fungovania skleníka zasiahol koronavírus a spôsobil výpadky zamestnancov. Do ďalšieho obdobia, po zlepšení situácie, by sa produkcia skleníkov mohla ešte zvýšiť.
„Máme tu systém interplantingu, čo znamená nepretržitú, kontinuálnu produkciu počas celého roka. V tomto systéme sa nemusíme zbavovať starých rastlín a skleník čistiť, ale popri starej rastline vieme vysadiť a pestovať aj novú. Starú rastlinu odstránime až vtedy, keď nová začne prinášať plody. Na takéto pestovanie máme prispôsobené závlahy aj celú infraštruktúru,“ dodal Eduard Huňady.
Podporte tvorbu kvalitného obsahu na Poľnoinfo.sk v roku 2021
Podporte tvorbu kvalitného obsahu na Poľnoinfo.sk v roku 2021. Aj platba od našich čitateľov nám pomôže v rozšírení poskytovania pôvodných informácií a otváraní aktuálnych tém. Navyše, získate aktuálny newsletter na rok 2021 s výberom najzaujímavejších článkov, ktorý je určený exkluzívne iba pre podporovateľov portálu poľnoinfo.sk.
Podporte Poľnoinfo.sk hneď teraz jednoduchou jednorazovou platbou kartou
Daňový doklad vám zašleme poštou okamžite po administrácii platby. Exkluzívny newsletter vám budeme zasielať na mail, ktorý ste uviedli v platobných údajoch.
Platba kartou je zabezpečená službou Stripe, ktorá používa to najmodernejšie zabezpečenie a spĺňa všetky náležitosti finančnej inštitúcie fungujúcej v Európskej únii: vlastní EÚ licenciu E-Money License, má certifikát PCI DSS Level 1 a spĺňa požiadavky PSD2 and Strong Customer Authentication (SCA), SSAE18/SOC 1 typ 1 a typ 2, a SSAE18/SOC 2 typ 1 a typ 2.
To je krasne, ale kde sa tam ta Firma vzala? Ved tam roky hospodari PD Neverice!Zasnem!JP
Spadá to pod agro hosťovce, ktoré v regióne pôsobí už dlhšie. IK