Zadajte hľadaný výraz

Ekologické poľnohospodárstvo Z domova

V predaji z dvora sa darí ovčiarom a medárom

Téme priameho predaja malých množstiev prvotných produktov konečnému spotrebiteľovi – novej forme odbytu produktov farmárov sa dnes venuje seminár s názvom Ekologické poľnohospodárstvo a predaj z dvora, ktorý sa koná na Strednej odbornej škole záhradníckej v Piešťanoch. Aj pre tento región pripravil Ekotrend Slovakia – Zväz ekologického poľnohospodárstva sumár informácií pre záujemcov o jeho realizáciu i aktuálne poznatky pre už realizujúcich farmárov.

“O predaj z dvora je veľký záujem, trvalo nám niekoľko rokov, kým sme túto myšlienku dokázali na Slovensku presadiť kvôli tomu, že neexistovali pravidlá,” povedal predseda zväzu Ladislav Janičina.

Najväčšou prekážkou podľa jeho slov bola filozofia, ktorá žiadala od malých výrobcov dodržiavať tie isté pravidlá ako od veľkých.

“Samozrejme, netýka sa to hygieny a podobne, to nikto nemôže zanedbať. Nakoniec, ak spotrebiteľ niečo také zistí pri kúpe u farmára, viac k nemu jednoducho nepríde,” dodal Janičina.

V súčasnosti je v systéme zhruba 500 subjektov, ktoré realizujú predaj pri bránach farmy, na malých trhoch a podobne, z nich prevládajú ovčiari. Tým sa podarilo ako prvým splniť požiadavky, na odbyt po celom Slovensku idú parenice, bryndza, ovčí syr. Záujem je aj zo strany výrobcov medu či vajíčok.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments