Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

V Nitrianskom kraji vzniká niekoľko nových vinárstiev

V Nitrianskom kraji vznikajú nové vinárske prevádzky zamerané na výrobu akostných vín s prívlastkom. Dôvodom je rastúci záujem trhu o kvalitné vína regionálnych značiek. Spoločnosť Vindeta,s.r.o. Vráble plánuje vybudovať vinárstvo v obci Tajná, priamo vo Vrábľoch by malo vzniknúť Vinárstvo Dušnok, ktoré plánuje vybudovať spoločnosť Triticum,s.r.o. Vráble. Záujem prevádzkovať výrobu a plnenie vína v Bátorových Kosihách má spoločnosť B.S.J. s.r.o. Komárno. Projekty sú v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Spoločnosť Vindeta, s.r.o. Vráble chce v obci Tajná vybudovať vinárstvo, ktoré bude produkovať vína špičkovej kvality. Surovinu na ich výrobu bude používať z vlastných vinohradov. Spoločnosť vyklčovala pôvodný vinohrad a nahradila starú výsadbu novými odrodami vhodnými do daného regiónu. Z bielych odrôd dominujú Tramín červený, Sauvignon, Semillon, Rulandské biele, Chardonay a Rizling vlašský, z modrých odrôd sú to Dunaj, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc a Merlot. Súčasná vinica má rozlohu 6,8 hektára, v budúcom roku by sa mala rozšíriť o ďalších zhruba 10 hektárov. Existujúci hospodársky objekt v areáli vinohradov bude po prestavbe a vybavení technologickým zariadením slúžiť na spracovanie produkcie muštového hrozna na výrobu akostného vína s prívlastkom. Začiatok prevádzky je naplánovaný na jeseň budúceho roka, celkové náklady na prestavbu by mali dosiahnuť 400.000 eur.

Prestavbu existujúceho rozostavaného objektu pripravuje aj Triticum, s.r.o. Vráble, ktorá plánuje vo Vrábľoch prevádzkovať Vinárstvo Dušnok. Súčasťou rekonštrukcie je aj vybavenie priestorov novým technologickým zariadením na spracovanie vlastnej produkcie muštového hrozna. Areál je v tesnej blízkosti existujúcich vinohradov, ohraničený vinicami a pozemkom, kde navrhovateľ realizuje výsadbu nového vinohradu. Prevádzku chce firma rozbehnúť po ukončení výstavby v júli 2014. Predpokladá vyrobiť ročne 15.000 litrov vína, čo predstavuje spracovanie 22.000 kilogramov hrozna. Náklady na stavebné a rekonštrukčné práce odhaduje investor na 200.000 eur, ďalších 150.000 eur si vyžiada nákup technológie.

B.S.J., s.r.o. Komárno plánuje prevádzkovať výrobu a plnenie vína v Bátorových Kosihách v existujúcich priestoroch, ktoré je potrebné rekonštruovať a prestavať. Predpokladané náklady stavby sú vyčíslené na 112.000 eur. Plánovaná maximálna kapacita ročnej produkcie pestovania hrozna je 12. 000 kilogramov. Priebežné pestovanie hrozna je zabezpečené na nájomných pozemkoch, viniciach.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments