Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Živočíšna výroba

V Nitre skúmajú vplyv horúčav na dojnice

V Nitre skúmajú vplyv horúčav na dojnice
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Horúce letné počasie vplýva na dojnice negatívne. Podpisuje sa to na obsahu aj množstve mlieka, ako aj na problémoch s otelením. Dôsledky sú však dlhodobé. Zaoberajú sa nimi aj odborníci z NPPC – Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre, ktorí sa podieľajú na dlhodobejšom výskume.

„V súčasne riešených úlohách sa venujeme napríklad plodnosti. U dojníc je problém s horším zabrezávaním počas horúčav, čo je spôsobené rozhodeným vnútorným prostredím. Čomu sa ale na mnohých farmách nevenuje dostatočná pozornosť sú vysokoteľné kravy. U nich dochádza k skorším pôrodom, niekedy aj o 4 dni, a tým pádom nie je plod až tak vyvinutý. Čiže nižšia pôrodná hmotnosť narodených teliatok sa s nimi ťahá celý ich život. Horšie naberajú na hmotnosti, majú oslabenú imunitu, sú náchylnejšie na infekcie a aj ich prvá laktácia je nižšia v porovnaní s teliatkami, ktorých matky boli v období tepelného stresu v priestoroch chránených proti vysokým teplotám,“ vysvetlil Michal Uhrinčať z Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre.

Vplyv horúčav na zvieratá je teda dlhodobý.

„Teľa narodené počas horúčav bude mať nižšiu dojivosť. Je to spôsobené spomaleným rastom a aj tým, že v horúcom období sa naruší homeostáza vnútorného prostredia nielen u matky, ale aj u toho teľaťa, ktoré je v tele matky. Zmeny hormónov sa teda dotknú aj jeho,“ dodal Uhrinčať.

Podľa odborníkov treba v horúčavách dojnice chrániť pred vysokými teplotami dostatkom studenej vody a ochladzovaním ventilátormi alebo rosením. Vhodné by bolo chovy pred horúčavami chrániť aj klimatizovanými priestormi, čo sa však na Slovensku nerealizuje. Tepelný stres zvieratá zažívajú už od teploty nad 24 stupňov. Výrazný stres sa prejavuje pri horúčavách nad 35 stupňov.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments