Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

V Kráľovej pri Senci draho nakupujú, čo lacno vyrobili

V Kráľovej pri Senci draho nakupujú, čo lacno vyrobili
insert_photoautor - Juraj Mačaj

Slovenských zeleninárov od kolapsu z dôvodu enormného nárastu cien elektrickej energie zachránila neúroda v Európe. Ak by sucho nezasiahlo celý kontinent a produkcia zeleniny by bola nadpriemerná, ceny by padli a ohrozili aj etablovaných pestovateľov. Hovorí Juraj Mačaj z najväčšej slovenskej pestovateľskej skupiny zameranej na produkciu zeleniny.

Celkovo vzrástli náklady na výrobu o 30 percent

Skupina Agromačaj disponuje klimatizovanými skladmi pre vlastné zemiaky, cibuľu, mrkvu, petržlen a cesnak s kapacitou 75 tisíc ton. Každú tonu produkcie je potrebné po zbere schladiť na štyri stupne Celzia a pri koreňovej zelenine dokonca na nulu. To znamená minúť obrovské množstvá elektrickej energie na vychladenie a následné dlhodobé uskladnenie produkcie.

„Do konca júna 2022 sme disponovali zazmluvnenou cenou elektrickej energie. Od júla sme na spotovej cene. Uzatvoriť nový kontrakt pri aktuálnych cenách elektriky nemá zmysel a tak platíme sumu, ktorú vygeneruje burza. Odhad za rok 2022 hovorí, že len za elektrickú energiu zaplatíme o 4,6 milióna eur viac, ako v roku 2021,“ hovorí Juraj Mačaj.

Pri prepočte nákladov na produkciu zeleniny to znamená, že priemerné náklady vzrástli len v dôsledku nárastu cien elektrickej energie o 12 percent. Mimoriadne však stúpli aj ceny nafty, chémie, obalových materiálov a pestovatelia pristúpili tiež k úprave miezd bezmála šiestich stoviek zamestnancov.

„Celkovo nám vzrástli náklady o 30 percent. Sme plne v rukách trhu a jediná možnosť ako prežiť túto situáciu bez väčšej ujmy je pretlačiť vyššie náklady do odbytových cien zeleniny,“ hovorí Juraj Mačaj.

Plochy zavlažujú a to zvyšuje náklady

Ako sa senecký pestovateľ pozerá na možnosť ušetriť drahú elektrickú energiu spôsobom minimálneho využitia skladov a v umiestnení produkcie na trh ihneď po zbere?

„V našom prípade to nie je reálne. Trh jednoducho naše množstvá nie je schopný absorbovať. Napríklad naša ročná produkcia cibule dosahuje 38 tisíc ton. Odberatelia však vedia umiestniť maximálne 3 500 ton mesačne,“ hovorí Juraj Mačaj.

To, že dnes dokážu profitovať z vyšších európskych cien zeleniny je najmä z dôvodu eliminácie dôsledkov sucha. Všetky pestovateľské plochy zeleniny intenzívne zavlažujú a tak sa im aj v extrémnom roku podarilo dosiahnuť priemerné úrody.

„Obrovské sucho, ktoré nás zasiahlo, sa dá porovnať s tým v roku 2017. Minuli sme tak o štyridsať percent závlahovej vody viac, ako vlani. Ak sme sa v minulosti nad spotrebou elektrickej energie toľko nezamýšľali, tak teraz máme rozpočítanú jej spotrebu na každú jednu činnosť, každý jeden kilogram a druh zeleniny,“ hovorí Juraj Mačaj.

Vďaka tomu vedia, že „kubík“ vody k osivovej kukurici či pestovanej zelenine ich vyjde na 0,8 eur. Minuloročné náklady pritom dosahovali 0,4 eur. Aby dosiahli v tomto roku z polí štandardnú úrodu, dopravili na polia 7 miliónov kubíkov vody. Pre predstavu, ide o približne jednu tretinu z aktuálnej spotreby závlahovej vody na celom Slovensku.

Hlavné opatrenia sa týkajú energetiky

„V rámci šetrenia elektrickou energiou sme sa zaoberali rôznymi alternatívami. Napríklad sme mali záujem menej ventilovať sklady, či zvýšiť v nich teplotu. Technicky to ale nie je možné. Takéto rozhodnutie sa okamžite prejaví na kvalite produkcie,“ hovorí Juraj Mačaj.

Najväčší slovenskí zeleninár verí, že ich podržia zákazníci, ktorí budú ochotní akceptovať nárast cien tým, že v obchode uprednostnia produkt zo Slovenska.

„Začali sme robiť opatrenia, no ich efekt sa prejavuje postupne. My však krvácame teraz,“ hovorí.

Hlavné opatrenia sa samozrejme týkajú energetiky. Už jedenásť rokov prevádzkujú v Kostolnej pri Dunaji bioplynovú stanicu, ktorej ročná výroba sa približuje úrovni spotreby hospodárskeho dvora vybaveného skladmi a baliacimi linkami.

„Elektrickú energiu z bioplynovej stanice dodávame do siete za garantovanú cenu, ktorá je momentálne jedna štvrtina z trhovej ceny. To, čo za 136 eur dodávame do siete, obratom kupujeme za 600 eur za KWh. Momentálne sa snažíme zabezpečiť prepnutie výroby na našom hospodárskom dvore na vlastnú elektrickú energiu. Prinesie nám to nezávislosť a stabilitu. Proces však nie je jednoduchý a preto už mesiace o tom komunikujeme s distribútorom,“ hovorí Juraj Mačaj.

Špecializácia

Z hľadiska ekonomiky im v tomto roku pomohlo, že sa pri zelenine orientujú len na päť plodín. Úplne upustili od produkcie tekvice, cukety, melónu, kapusty, karfiolu, kalerábu či papriky.

„V týchto plodinách sme dosiahli v roku 2021 vysoké straty. Išlo o strategické rozhodnutie a orientáciu na plodiny, ktoré pestujeme dlhodobo. Ukazuje sa, že všetko je tak náročné na investície a ľudské kapacity, že istá forma špecializácie na hlavný biznis je nevyhnutná. Skúsili sme diverzifikáciu do množstva plodín, no dá sa povedať, že sme to len s obtiažami zvládli a tie ťažkosti sú potom na úkor hlavných plodín. A to sme nechceli,“ hovorí Juraj Mačaj.

Z dôvodu aktuálnej energetickej krízy skupiny Agromačaj pozastavuje v najbližšom období všetky investičné akcie a do budúceho roka vstupuje s výmerou špeciálnych plodín o pätnásť percent nižšou ako v tomto roku. Cieľom je orientácia na efektívne plodiny a úsporné energetické riešenia.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor - Juraj Mačaj

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments