Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Turčianski roľníci ukážu svoju potravinársku produkciu

Turčianski roľníci ukážu svoju potravinársku produkciu
insert_photopoľnoinfo.sk - jogurty z PD Gader

Doba častých potravinárskych škandálov, ktoré postihujú najmä zahraničných veľkovýrobcov potravín zabezpečila zvýšený záujem spotrebiteľa o farmárske výrobky, ktorých pôvod je známy, kvalita úzkostlivo strážená a nutričná hodnota vysoká. Slovenskí poľnohospodári ale na trend lokálnych, tradičných a kvalitných potravín naskakujú len veľmi pomaly. My sme našli svetlé výnimky, ktoré vyrábajú to, čo spotrebiteľ žiada, pričom zlepšujú hospodárske výsledky svojich podnikov a dokonca sa budú spoločne propagovať na blížiacom sa veľtrhu Danubius Gastro 2013.

„Výroba farmárskych potravín na Turci je značne rozvinutá. Sú tu producenti kyslomliečnych výrobkov, tradičných ovčích syrov, mäsových výrobkov, alebo hydiny,“ hovorí Vladimír Chovan, podpredseda agro-potravinárskej sekcie Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

Práve to bol spúšťač, že Slovenská obchodná a priemyselná komora, Turčianska poľnohospodárska a potravinárska komora a internetový portál poľnoinfo.sk pripravili ako sprievodné podujatie k 20. ročníku Danubius Gastro diskusné stoly a ochutnávky výrobkov turčianskych poľnohospodárov s možnosťou ich zakúpenia.

„Na prvom ročníku podujatia chceme bratislavským spotrebiteľom ponúknuť kvalitné farmárske potraviny. Výstavisko Incheba nám pri organizovaní podujatia vychádza v ústrety a aj preto sa nám podarilo zabezpečiť stánok, kde sa na rozlohe 20 metrov štvorcových budú prezentovať traja poľnohospodárski prvovýrobcovia. Súčasťou podujatia sú aj diskusné okrúhle stoly, ktoré pripravujeme v improvizovanej sále v hale D2 v piatok (25. januára) a v sobotu (26. januára). Tých sa okrem turčianskych poľnohospodárov zúčastni aj zástupca veterinárov a odborník na kvalitu potravín,“ hovorí Juraj Huba, spoluorganizátor konferencie a autor tohto článku.

Spotrebiteľa môžu zaujať tradičné jogurty, ktorých chuťou sa mnohí spotrebitelia vrátia do detstva. Ponúkne ich Poľnohospodárske družstvo Gader so sídlom v Blatnici, ktoré mliekarenskú výrobu spustilo len pred rokom. V súčasnosti denne finalizujú 3 tisíc litrov mlieka a aj keď výrobná kapacita zariadenia ešte nie je naplno využitá, už teraz dodávajú jogurty, mlieko balené vo vrecúškach, tvaroh, zákvas alebo syry do siete spotrebných družstiev Jednota v Čadci, alebo v Liptovskom Mikuláši a do obchodných reťazcov Kaufland a Billa v Martine a v Žiline.

Počas štyroch dní Danubius Gastro, keď poľnohospodárov z Turca nájdete v hale D2 sa nedajú zahanbiť ani producenti mäsových výrobkov z Poľnohospodárskeho družstva SNP Sklabiňa. Tí vyrábajú šesťdesiatpäť druhov mäsových výrobkov ako tradičné klobásy, párky, dusené šunky a salámy. Tie sa k spotrebiteľovi dostavajú najmä cez vlastnú predajňu, ktorá sa nachádza v centre Martina.

V stánku turčianskych poľnohospodárov si spotrebitelia budú môcť pochutnať aj na morke zo spoločnosti Morky Petránek, s. r. o.. Tento výrobca má v súčasnosti kapacitu výroby, podľa legislatívy o predaji z dvora, naplnenú a nemôže vyrábať viac. Strop 10 tisíc kusov ročne už dávno nepostačuje záujmu spotrebiteľov, ktorí si tieto produkty našli na farme v Čremošnom v okrese Turčianske Teplice.

V našej diskusii sa preto dotkneme aj týchto tém a veríme, že informácie od výrobcov inšpirujú širšie spektrum spotrebiteľov k návratu ku gazdovským potravinám a prvovýrobcov k finalizácii produkcie.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - jogurty z PD Gader

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments