Mimoriadna situácia v súvislosti s koronavírusovou nákazou prinútila Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku prehodnotiť hodnotenie baranov a capov na nákupných trhoch v roku 2020. Existuje tak obava, aby v čase obrovského rozvojového impulzu pre naše ovčiarstvo, ktorý mu pripravili domáci spotrebitelia, mali chovatelia dostatok plemenných zvierat.
Na Slovensku chováme aktuálne približne 340-tisíc oviec a máme asi 8 tisíc registrovaných chovateľov. Ich počet oproti minulosti výrazne poklesol. Slávny nateraz nie je ani záujem Slovákov o jahňacinu. Priemerne každý z nás zje len asi 150 gramov jahňacieho, resp. ovčieho mäsa za rok. Aj to patrí k dôvodom, prečo každoročne jahňatá vyvážame.
V ťažkých časoch ponúkajú slovenskí chovatelia oviec našim občanom až 600 000 kg jahňaciny. Na ich kúpu vo väčšom množstve však ostáva len jeden týždeň. Ak o ňu spotrebitelia neprejavia záujem, vzhľadom na blížiacu sa Veľkú noc, značné množstvo pôjde pravdepodobne na taliansky trh, kde je o jedno z najkvalitnejších mias na svete obrovský záujem. Slováci by si nemali nechať túto príležitosť ujsť.
Blížia sa veľkonočné sviatky a na stoloch Slovákov by nemala chýbať jahňacina. V minulosti išlo o najviac konzumované mäso, ktoré na sviatky nemohlo chýbať. Dnes je považované skôr za luxus. Cena je pritom podľa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prijateľná, kľúčové je nájsť si svojho lokálneho dodávateľa.
Najkomentovanejšie za 7 dní