Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Spotrebiteľ si našiel cestu ku kvalite. Dnes preto zvyšujú stavy ošípaných

Spotrebiteľ si našiel cestu ku kvalite. Dnes preto zvyšujú stavy ošípaných
insert_photoautor a kvalitnemaso.sk

Ak si chcete vo štvrtok pred Veľkou nocou kúpiť údené mäso v Pravoticiach, musíte si vystáť dlhý rad. Pri obci s 300-obyvateľmi máte pocit, že sa v malej predajni, ktorá je umiestnená v sídle tamojšieho družstva, zišli všetci obyvatelia Pravotíc, ktorí v dopoludňajších hodinách nie sú v práci.

„Sme radi, že si na chuť našich výrobkov zvykli nie len domáci, ale aj tí, ktorí prechádzajú po obchvate Bánoviec nad Bebravou. Pred predajňou preto často vidím trenčianske, prievidzské, ale aj nitrianske evidenčné čísla vozidiel,“ hovorí Ľuboš Podoba, predseda pravotického družstva Brezina.

Tamojší poľnohospodári začali so spracovaním mäsa a predajom vlastných výrobkov v septembri minulého roka. Odvtedy sa počet zákazníkov zvyšuje. Reklamu, okrem vlastnej webovej stránky kvalitnemaso.sk a facebookovej stránky Mäso Brezina, takmer nevyužívajú. Pomáhajú im najmä osobné referencie.

 „Keď sme sa rozhodovali či začať so spracovaním, chceli sme vyriešiť najmä odbyt ošípaných. Po pol roku od začiatku výroby zisťujeme, že by naša produkcia mohla byť aj väčšia. Aktuálne začíname s navyšovaním stavov prasníc zo 40 na 50-kusov,“ hovorí predseda družstva.

Pravotickí hospodári vyrábajú 46-druhov výrobkov. Od šunkových a suchých salám, bratislavských párkov, tlačenky až po paštéty. Využívajú tradičné receptúry bez konzervačných látok, ale aj tie, na ktoré si spotrebiteľ už zvykol. Zákazník si môže vybrať podľa toho, ako rýchlo od nákupu sa chystá výrobok skonzumovať. V období sviatkov je nárast záujmu spotrebiteľov o mäso enormný.

Nevariť, ale pariť!

„Vianočné sviatky sme ešte tak nevnímali. Jednak sme vyrábali menej druhov výrobkov a v regióne sa o nás tak nevedelo. Teraz pred veľkonočnými sviatkami ale vidíme, že dopyt stúpol o viac ako 100-percent. V záujem zákazníkov sme ale dúfali a preto sa naň aj pripravovali,“ hovorí Ľuboš Podoba.

Kupujúci aktuálne preferujú údenú krkovičku, karé, plece, alebo orech. Dve dámy, ktoré sa starajú o spokojnosť zákazníkov každému záujemcovi o údené mäso prízvukujú, aby ho nevarili, ale uparili.

„Ak chcete uvariť polievku, pokojne ho varte. Ak sa ale tešíte na dobrú udeninku, musíte ju upariť ako knedľu. Vtedy zostane šťavnatá a chutná,“ potvrdzuje upozornenia predavačiek z mäsiarstva Brezina – Ľuboš Podoba.

Pokiaľ pred veľkonočnými sviatkami kupujúci siahne po údenom, už o pár dní sa jeho preferencia úplne zmení.

 „So začiatkom grilovacej sezónny začneme aj s marinovaním mäsa, alebo s výrobou rôznych typov klobások na gril. Na všetko ale potrebujete povolenia, tak momentálne zabezpečujeme tie,“ hovorí Ľuboš Podoba.

Okrem výrobkov ponúka tamojšia predajňa aj výsekové bravčové a hovädzie mäso zo zvierat dochovaných na tamojšom podniku. Po začatí sezóny lovu zveriny pribudne v ponuke aj divinové mäso.

„K spracovaniu nás čaká vybudovať ešte bitúnok. Plány sú a dnes začíname s povoľovacím procesom.  Verím, že do dvoch rokov bude bitúnok realitou,“ hovorí Ľuboš Podoba.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor a kvalitnemaso.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments