Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Spoločne proti hladu: Konferenciou a oceneniami (fotopríloha)

Spoločne proti hladu: Konferenciou a oceneniami (fotopríloha)
insert_photoPrezentácia zručností stredných odborných škôl potravinárskeho zamerania

Ako sme vás už v priebehu týždňa informovali, Slovensko sa v piatok už pätnásty raz pripojilo k viac ako 150 štátom sveta, ktoré oslavujú Svetový deň potravín. Nitriansky Agroinštitút hostil nielen zástupcov Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo – FAO, Ministerstva zahraničných vecí SR, výskumných ústavov ekonomiky, pôdoznalectva, ale i predstaviteľov poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Bolo zvykom, že na podujatí sa zúčastňovali najvyšší predstavitelia chlebového odvetvia.

Tento rok bol zastúpený riaditeľ odboru zahraničnej koordinácie Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Ján Husárik, ktorý od žiakov Strednej odbornej školy v Topoľčanoch, dostal pre ministra pôdohospodárstva kôš plný chleba, ako symbol ochoty mladej generácie podieľať sa na budúcej obžive.

Ján Husárik spolu s Michalom Demešom z Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN pre Európu a strednú Áziu odovzdal i medailu FAO. K spoločnosti ľudí, ktorí už obdržali toto ocenenie v minulých rokoch, ako napríklad výskumník Štefan Mihina, redaktorka Soňa Ludvighová, mliekar Ján Kerestéš, predsedníčka družstva v Liptovskej Tepličke Anna Glejdúrová, alebo družstva v Tvrdošovciach Rozália Szaboová sa v piatok pripojil Dušan Janovíček. Jeden zo zakladateľov ekologického poľnohospodárstva na Slovensku.

V rámci osláv odovzdali aj ocenenie Biofarma roka, pri ktorom bolo hlavným kritériom urobiť zaujímavé podujatie na farme pre laickú verejnosť. V tomto roku získalo ocenenie PD Važec za tohtoročné oslavy päťdesiateho výročia založenia družstva, na ktorom sa zúčastnilo približne 400 ľudí.

K podujatiu už tradične patrí aj prezentácia odborných zručností stredných odborných škôl s učebným odborom potravinárskeho zamerania. Desiatka škôl sa prezentovala pekárenskými a cukrárenskými výrobkami v priestoroch učební.

Svetový deň potravín doplnili série prednášok na aktuálne témy z oblasti klimatických zmien, spotrebiteľských výdajov na potraviny, ale i potravinovej dostatočnosti v Európe.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Prezentácia zručností stredných odborných škôl potravinárskeho zamerania

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments