Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Slovenská bravčovina je kvalitnejšia

Slovenská bravčovina je kvalitnejšia
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Až 80-percent bravčového mäsa na pultoch našich obchodov naďalej predstavuje dovoz. Dôvodom sú najmä ceny, pre ktoré sa obchodníkom oplatí mäso prepravovať aj tisícky kilometrov. Mäso, ktoré k nám musí cestovať, pritom v testoch nedosahuje také známky, ako to tunajšie.

Potvrdil to aj najnovší výskum odborníkov z Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre. Hoci nejde o certifikované pracovisko ani dlhodobý výskum, aj základné ukazovatele potvrdili, že v kvalite vzoriek z rôznych krajín sú rozdiely.

„Na podnet chovateľov sme si preverili kvalitu dovážaného mäsa na Slovensko. Nakúpili sme 6 vzoriek z rôznych krajín Európy – z Belgicka, Holandska, Poľska, Španielska i Česka, šiestu vzorku predstavovalo slovenské mäso. Rozdiely v mäse boli viditeľné. Mäso, ktoré malo za sebou najviac, až 2600 km a pochádzalo zo Španielska, malo najsvetlejšiu farbu a bolo veľmi tuhé pri senzorickej skúške aj skúške prístrojovej tuhosti mäsa. Toto mäso malo najhoršie známky aj pri senzorickej analýze,“ uviedla Martina Gondeková z VÚŽV v Nitre.

Veľké rozdiely odborníci zaznamenali aj v hmotnostných stratách vzoriek.

„Slovenské mäso malo minimálne hmotnostné straty pri grilovaní aj v rámci samotného balenia. To sa nedá porovnať s niektorými zahraničnými vzorkami, jedna z nich mala hmotnostnú stratu až 106 ml na 1 kg mäsa,“ dodala Gondeková.

Na to, že slovenské mäso je kvalitnejšie ako to dovážané, upozorňujú naši chovatelia dlhodobo. Napriek tomu vidia problém v tom, že slovenské mäso v regáloch slovenských obchodov treba doslova hľadať. Tvorí len asi 20 percent zo všetkej bravčoviny.

„Stále je to tak, že väčšina veľkých obchodných reťazcov dováža mäso zo zahraničia, dokonca z ďalekého zahraničia, najmä zo Španielska, Belgicka či Holandska. To mäso je podstatne lacnejšie, aj o 10-15 percent, na druhej strane si treba uvedomiť, že aj aktuálny rozbor preukázal hmotnostné straty aj 10 percent,“ upozornil Andrej Imrich, šéf Zväzu chovateľov ošípaných.

Našim chovateľom v snahe presadiť sa na trhu v minulosti pritom nepomohli ani odbytové združenia. Tie na jednej strane mali väčšiu silu pri vyjednávaní s obchodnými reťazcami, na druhej strane sa však obchodníci preto radšej preorientovali na lacnejšie – zahraničné mäso.

„My ako chovatelia máme veľký problém presadiť sa s odbytom práve pre ceny. Keď predávame v štandardnej európskej cene mäso na Slovensku, tak naše ošípané sú v podstate nepredajné. Naproti tomu chovateľ z Nemecka, Španielska či Belgicka k nám to mäso predá, to mäso precestuje 1500-2000 km a ešte stále sem príde lacnejšie o 10-15 percent ako slovenská sviňa, ktorá by tu bola zaplatená slovenskému farmárovi. Buď je v tom nejaké perpetuum mobile, alebo za to môžu rôzne podpory v jednotlivých štátoch, alebo to mäso nepríde na Slovensko skutočne kvalitné a čerstvé,“ myslí si chovateľ z nitrianskeho regiónu František Valášek.

Chovatelia vidia problém v rozdielnych dotáciách a podporách v jednotlivých štátoch. Podpory sú v niektorých krajinách niekoľkonásobne vyššie. Na Slovensku pritom podpory od štátu oproti vlaňajšku ešte klesli. Rezort pôdohospodárstva to chce kompenzovať programom zelená nafta. Tá by mala byť od budúceho roka systémovým opatrením v rámci európskych projektov. V tomto roku by malo do sektora pritiecť vo výške 30 miliónov eur ako nesystémové opatrenie zo strany štátu.

„Aktuálne prebiehajú rokovania či už s ministerstvom financií alebo s Radou poľnohospodárskych samospráv,“ uviedol hovorca rezortu Vladimír Machalík, podľa ktorého sa farmári peňazí určite v tomto roku dočkajú.

Podľa neoficiálnych informácií by 10 miliónov eur malo ísť na špeciálnu rastlinnú výrobu a 20 miliónov eur na podporu živočíšnej výroby, vrátane chovateľov ošípaných. Podrobnosti rezort zatiaľ zverejniť nechce, rovnako ani termín, kedy by sa poľnohospodári k peniazom mohli dostať.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments