Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Situácia v prvovýrobe mlieka sa zlepšila

Situácia v prvovýrobe mlieka sa zlepšila
insert_photopoľnoinfo.sk - Demonštrácia prvovýrobcov mlieka pred mliekarňou v Bratislave v júni 2009.

Súčasná situácia v prvovýrobe mlieka sa v porovnaní s minulým rokom na Slovensku zlepšila. Dôvodom zlepšenia situácie je zvýšenie priemernej ceny za surové kravské mlieko. Skonštatovali to zástupcovia Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) a Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) na dnešnom rokovaní v Nitre. Situáciu na trhu s mliekom však naďalej komplikuje celkové zníženie výroby mlieka, dôsledky tohtoročných záplav a náročné podmienky na odbyt mliečnych výrobkov.

Na Slovensku sa dá podľa zástupcov obidvoch zväzov v nasledujúcich mesiacoch očakávať pokračujúci nárast ceny za surové kravské mlieko na úroveň priemernej ceny v Európskej únii. Nárast ceny by mala ovplyvniť situácia na trhu s mliekom v Európskej únii, kde sa cena za surovinu postupne mierne navyšuje a tiež pokles výroby a nákupu mlieka na Slovensku.

„Slovenskí mliekari majú naďalej eminentný záujem o nakúpenie celého množstva mlieka, ktoré sa na Slovensku vyrobí,“ uviedol prezident SMZ Ján Johanes.

SMZ podporuje požiadavku SZPM, aby vláda SR poskytla prvovýrobcom mlieka v maximálnej výške všetky podpory, ktoré sú možné či z národných alebo európskych zdrojov na kompenzáciu strát, vyplývajúcich z diktátu cien trhom a na vyrovnanie konkurenčnej schopnosti s ostatnými európskymi farmármi. SZPM zároveň vyzval obchodníkov, aby rešpektovali požiadavky slovenských mliekarov na primerané zvýšenie odbytových cien mlieka a mliečnych výrobkov. Obidva zväzy sa zhodujú na tom, že je nevyhnutné naďalej spoločne pracovať na propagácii mlieka a mliečnych výrobkov, pričom podpora zo strany štátu je najmä v oblasti výchovy spotrebiteľa ku konzumácii slovenských výrobkov nevyhnutná.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - Demonštrácia prvovýrobcov mlieka pred mliekarňou v Bratislave v júni 2009.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments