Zadajte hľadaný výraz

Reportáže Zaujímavosti

Rozvoj v oravskom Mútnom postavili na intenzifikácií

Rozvoj v oravskom Mútnom postavili na intenzifikácií
insert_photoV Agromútnom sa hrdia významným chovom pinzgauského dobytka na Slovensku.

V Mútnom postupne rozvíjajú podnik, ktorý žil posledné roky len zo svojej podstaty. Už minulý rok, keď sme mali týchto oravských hospodárov vo vyhodnotení Top Agro prvý raz, sme si nemohli nevšimnúť rozsiahle investície realizované na hospodárskom dvore. Boli podložené nárastom živočíšnej výroby, ktorú dnes reprezentuje 1 100 kusov dobytka.

„Zaťaženie pôdy máme približne na úrovni 0,6 VDJ na hektár. Do budúcnosti by sme výrobu radi naďalej intenzifikovali. Vieme si predstaviť nárast počtu kráv zo súčasných 450 o ďalších približne 100 kusov,“ uviedol Alexander Podmanický, hlavný zootechnik spoločnosti Agro Mútne.  Spomínaný počet by bol pravdepodobne strop, ktorý vedia v daných pôdnoklimatických podmienkach dosiahnuť. Nadmorská výška v ktorej hospodária sa pohybuje od približne 710 metrov do 1050 metrov nad morom a významným spôsob ovplyvňuje krmovinovú základňu podniku.

Tá slúži najmä pre potreby chovu mäsového dobytka, keď najrozšírenejším plemenom v Mútnom je Limousine, Slovenský pinzgauský dobytok a menším rozsahom je zastúpený aj Charolais.

„Máme uznaný chránený chov pinzgauského dobytka a patríme medzi najväčších chovateľov tohto plemena na Slovensku. Základné stádo tvorí približne 200 kráv,“ povedal Alexander Podmanický o gaštanovom až višňovo-červenom dobytku, ktorý diktát ekonomiky za posledných dvadsať rokov na Slovensku takmer úplne zatlačil do úzadia. V Mútnom sa toto plemeno snažia zachovať. Ekonomiku preto naháňajú v tých oblastiach, ktoré sú možno komplikovanejšie na realizáciu, ale pri pohľade na toto skromné a odolné plemeno im stoja za tú námahu.

„Do troch rokov plánujeme otvoriť nový penzión. Z tohto dôvodu upravujeme objekty v areály podniku, ale do budúcnosti plánujeme aj s opravou prístupovej cesty,“ hovorí Alexander Podmanický. Penzión ponúkne návštevníkom wellness centrum, bohaté agroturistické vyžitie, ale najmä kvalitnú kuchyňu. Tú zabezpečí aj domáca finalizácia produkcie.

„V súčasnosti predávame väčšinu zástavového dobytka do zahraničia. Penzión nám pomôže zvýšiť podiel umiestňovanej produkcie na slovenskom trhu.“ povedal Alexander Podmanický.

Už dnes dodáva Agromútne  mäso mladých jatočných býčkov zo svojho chovu do niekoľkých hotelov v Martine, alebo v Žiline. Časť produkcie predávajú aj priamo maloobchodu. Tu ale končí zväčša hovädzina, ktorá je u spotrebiteľa na Slovensku najobľúbenejšia, lebo je najlacnejšia. A to mäso z kráv. Cez vlastné porážacie miesto v súčasnosti realizujú približne 20 VDJ za týždeň.

„Nových zákazníkov zatiaľ nehľadáme, pretože najskôr sa musíme naučiť vyrábať vo väčšom. Nemáme napríklad dostatočné zrecie kapacity. Chladiaci box, ktorý zabezpečí dobré vyzretie hovädzieho mäsa a tým zvýrazní jeho chuťové vlastnosti nám do budúcnosti nebude stačiť na zvýšenie výroby, “ hovorí Alexander Podmanický.

V Mútnom okrem chovu mäsových plemien hovädzieho dobytka začali rozvíjať aj ďalšie oblasti živočíšnej výroby.

„Máme menší chov mäsových oviec,“ hovorí skromne o stokusovom stáde A. Podmanický.

K zvieratám, ktoré dotvárajú kolorit tejto oravskej obce patria aj kone. Vo väčšom rozsahu sa o ne starajú najmä tamojšie deti. Tie možno v takom rozsahu netrávia čas vo virtuálnom svete sociálnych sietí, ale v prostredí zvierat. Vo voľnom čase sa im venujú a samozrejme na nich aj jazdia.

Vidiek a samotné poľnohospodárstvo prezentujú v Mútnom aj tradičné slávnosti, ktoré majú v tomto podniku zameranom len na živočíšnu výrobu netradičný názov – dožinky. Podujatia sa každoročne zúčastnia populárni interpreti, klasické folklórne súbory, nechýba sprievod obcou a pohostenie z produkcie tejto spoločnosti.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk (článok bol uverejnený v ročenke Top Agro)
Zdroj obrázku: V Agromútnom sa hrdia významným chovom pinzgauského dobytka na Slovensku.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments