Spoločnosť Georgica, ktorá sa špecializuje na pestovanie orechov, chce svoju produkciu rozšíriť v novom fóliovníku. Jeho výstavbu plánuje vo vlastnom areáli na južnom okraji obce Prša neďaleko Fiľakova. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).
Zimné mesiace sú už tradične obdobím zimného rezu viniča. Vinári ho spravidla musia stihnúť od decembra najneskôr do konca februára. Celkovo je na Slovensku asi 10 tisíc hektárov vinohradov, z toho približne 8 tisíc je rodiacich. Patrí k nim aj vinica v Čajkove (okres Levice), v ktorej si dnes zmerali sily súťažiaci na majstrovstvách Slovenska v reze viniča.
Hľadanie zamestnancov a pracovníkov do agropotravinárstva je na Slovensku neustálym problémom. Ide o odvetvie, do ktorého sa mladá generácia nehrnie a zástupcovia staršej neraz odchádzajú do iných oblastí. Agropotravinársky sektor tak starne, čo potvrdzujú aj každoročné štatistiky. V roku 2022 priemerný vek v poľnohospodárstve dosiahol 47 rokov a v potravinárstve 43 rokov. Problémom nie je len hľadanie stálych zamestnancov, ale aj brigádnikov a sezónnych pracovníkov.
Daždivé počasie, ktoré prevláda už od vlaňajšej jesene, si vyberá svoju daň aj na poliach. Už niekoľko týždňov sú mnohé polia najmä na juhozápade krajiny pod vodou, počas mrazov pod ľadom. V takom prípade sa z nich často stáva atrakcia pre okolitých obyvateľov, ktorí sa na zamrznuté jazierka na poliach chodia aj korčuľovať. To, čo je pre jedných zábava, však je na druhej strane problém. Pre poľnohospodárov aktuálna situácia znamená značné straty a problémy aj s ďalším obrábaním pôdy v nasledujúcom období.
Hoci uplynulý rok nebol pre vinárov a vinohradníkov práve ideálny, aktuálne im počasie vcelku praje. Posledná sezóna priniesla pestovateľom viniča problémy najmä v súvislosti s plesňovými ochoreniami, ktoré miestami zdecimovali úrodu. Niektorí vinári prišli aj o viac ako polovicu. Tí, ktorí úrodu ochránili a sústreďujú sa aj na produkciu vinárskych špecialít, si zas priebeh počasia v uplynulých týždňoch môžu pochvaľovať.
Poľnohospodárstvo a lesníctvo nie sú príčinou zmeny klímy, agrárny sektor vytvorí štvrtinu svetových emisií, lesy naopak slúžia na ukladanie uhlíka, vo výsledku je teda poľnohospodárstvo a lesníctvo v konečnej bilancii emisií mierne pozitívne. Na minulotýždňovej konferencii v Senáte Parlamentu ČR to povedal Zdeněk Žalud z Mendelovej univerzity v Brne. Poľnohospodárstvo je podľa neho zároveň najviac ohrozené zmenou klímy a jeho celosvetová budúcnosť záleží na tom, ako sa s tým dokáže vyrovnať.
Maria Angela Macchiaová zasekne trojmetrovú tyč zakončenú elektrickým hrebeňom do hornej časti 200 rokov starého olivovníka a pustí motor. Nástroj s dlhými zubami, ktorý bol vytvorený na pomoc pri zbieraní nepoddajných plodov z najvyšších vetiev, energicky zatrasie korunou stromu a z vetiev začnú padať do zelených sietí pod stromom prúdy olív.
Patrí u nás k tradičným plodinám na poliach, aj tradičným pokrmom na tanieroch. Na pestovanie kapusty máme u nás ideálne klimatické podmienky. Faktom však je, že z našich polí postupne mizne. V aktuálnom roku sa kapusta podľa údajov o nahlásených výmerách žiadateľov o priame platby pestovala len na 238 hektároch. V roku 2020 to bolo o asi 180 hektárov viac, v ďalekej minulosti sa čísla pohybovali ešte vyššie.
Najkomentovanejšie za 7 dní