Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Prioritou reformy SPP je aktívny farmár a LFA

Prioritou reformy SPP je aktívny farmár a LFA
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Ministri poľnohospodárstva členských štátov EÚ v decembri diskutovali o ich predstave ako čo najlepšie podporiť európsku produkciu potravín, LFA, koncepciu „aktívneho farmára“ a iných špecifických oblastí reformného balíka SPP. Zhodli sa na základných princípoch reformy, Nemecko však naďalej pripomína nutnosť držať sa rozpočtu pre SPP po roku 2013 ktorý bude stanovený na jar 2011.

Komisár Ciolos je s dokumentom k SPP spokojný. Zdôraznil tri priority SPP: potravinovú bezpečnosť, manažment prírodných zdrojov a teritoriálnu kohéziu.

Niektorí ministri chcú podporiť životaschopnú produkciu potravín prostredníctvom podpory príjmu fariem, čo by umožnilo pokračovanie modelu priamych platieb. Iní sa zhodli na nutnosti konkurencieschopnosti s dôrazom na výskum, inovácie a snahu o to, aby farmári mohli úspešne pôsobiť na voľnom trhu. Niektorí ministri chcú posilniť producentské organizácie ako pri reforme v mliekarenskom sektore.

Členské štáty vrátane významných poľnohospodárskych krajín ako sú Taliansko, Francúzsko a Nemecko uviedli, že životaschopná produkcia potravín závisí od podpory farmárov a nie iba od podpory príjmov za účelom zabezpečenia ich konkurencieschopnosti voči tretím krajinám.
V otázke kompenzácie prírodných obmedzení Komisia navrhla vloženie jednoduchých všeobecných platieb na štýl LFA do 1. piliera a ponechanie konkrétnejších možností podpory LFA v 2. pilieri.

Ministri riešili aj otázku „aktívneho farmára“ a chceli aby im ju komisár zadefinoval jasnejšie. Komisár vysvetlil, že chce aby nepoľnohospodárske korporácie boli vylúčené z poľnohospodárskych platieb. Jediná vec, ktorá je podľa belgického ministra jasnejšia je tá, že pravdepodobne bude jednoduchšie zadefinovať „neaktívneho farmára“ ako toho aktívneho.

Autor článku: Peter Janovic - spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments