Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jar LEFT
Branding VUB 2019 Jar RIGHT
Branding VUB 2019 Jar TOP
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
Potravinárstvo Z domova

Príbeh chutnej paradajky

chat_bubbleKomentáre: 0 visibilityZobrazenia: 4334
UniCredit Bank 2018

Ponuka chutných a čerstvých plodov vyrobených na Slovensku a v prvotriednej kvalite môže dnes znieť ako fikcia. Spolupráca viacerých slovenských podnikov v jednom združení, bez podrazov a žabomyších sporov je ako sci-fi na pokračovanie. Je to možné! Príkladom je družstvo OVOZELA.

Dlhé rovné cesty pomedzi šíre lány polí v zvlnených rovinách južného Slovenska ma priviedli až do obce Bruty v novozámockom okrese. Z radu nízkych domčekov zrazu vykukne ohromný skleník na konci ulice. Kovová konštrukcia s výškou asi 8 metrov a presklenými tabuľami tu pokrýva niekoľko sto metrov štvorcových. Hneď v susedstve už vidno väčšiu zrovnanú plochu pôdy, na ktorej by v krátkom čase mali začať stavať ďalší skleník. Za skleníkom je veľká zberná nádrž na dažďovú vodu, ktorú využívajú na zalievanie.

Víta ma mladá dáma a hneď vo vestibule sa obliekame do bielych overalov s kapucňou a na topánky dávame plastové návleky, akoby sme vstupovali do laboratória. Vytiahne bránu a vstupujeme do priestoru, kde pestujú paradajky. V teplej vlhkej atmosfére počuť len šum vody a bzukot opeľovačov, v radoch visia ponad hlavu dlhé zelené rastliny so strapcami voňavých červených plodov a človek nadobudne pocit, že je v tropickom pralese. No vzduch tu nie je ťažký, cítim ľahký vánok. Všade je čisto, poriadok, všetko riadi počítač: teplotu závlahovej vody, cirkuláciu vzduchu, clonenie priameho slnka… Technológia je holandské know-how, no majitelia museli prispôsobiť software slovenským podmienkam. Predsa len, zima na Slovensku je tuhšia ako v prímorských krajinách západnej Európy. Aj najmodernejšiu techniku ale kontroluje ľudská ruka.

Hneď za vstupom ma moja hostiteľka ponúkne, a tak si odtrhnem guľatú červenú paradajku z najbližšieho strapca, privoniam a lákavý šťavnatý plod vkladám opatrne do úst – pripomína mi slnečné leto v našej záhrade na dedine. Môžem ho ochutnať bez obáv, pretože nie je treba zmývať žiadne chemické postreky. „Chuť ako má byť“ – to je heslo výrobcov. Paradajky tu majú čas a podmienky, aby mohli dokonale dozrieť a čerstvé – už do 12 hodín od zberu, sa dostať na pulty predajní. Nestrácajú teda na chuti, ani vôni kvôli dlhej preprave v chladených priestoroch, tak ako tie bledé z dovozu. Milé obchodné názvy prvotriednych paradajok rôznych odrôd, ako je Medulienka, Hranáčik, Koktejlka, Čerinka, Oválik či Strapáčik príjemne oslovujú spotrebiteľa na Slovensku.

Pri pestovaní týchto paradajok nepoužívajú žiadne prípravky, využívajú komplexnú biologickú ochranu. Keď sa cez otvorené strešné okná dostanú dnu škodcovia, dokážu ich eliminovať prirodzenými predátormi z triedy hmyzu. Raj tu majú aj rodiny opeľovačov – čmeliakov, ktoré v malých kartónových domčekoch rozmiestnili medzi rastliny. Technológia pestovania je naozaj pokroková aj preto, že len minimálne zaťažuje životné prostredie. Životodarnou tekutinou neplytvajú, ale prebytočnú vodu zo závlah recyklujú a využívajú aj zachytenú dažďovú vodu. Kokosový substrát, v ktorom sú zasadené rastlinky kompostujú a na vykurovanie v zimnom období využívajú obnoviteľné zdroje energie – teplo z geotermálnych prameňov a bioplynu. Tiež emisie z dopravy sú menšie, keďže plody sa prepravujú iba v rámci Slovenska.

Z radov sa k nám pomaly blížia traja zamestnanci, ktorí práve otrhávajú spodné listy z rastlín zavesených ku konštrukcii a nechávajú ich ležať na zemi, aby užitočný hmyz mal šancu dostať sa von. V rámci družstva OVOZELA zamestnávajú miestnych ľudí a poskytujú im optimálne pracovné podmienky. Aj to bola jedna z podmienok obchodných reťazcov – hlavných odberateľov, ako aj medzinárodnej certifikácie GAP. Usilujú sa získať stabilných zamestnancov, ktorých práca so živým materiálom baví. Pán Stanislav sa mi priznáva: „som tu spokojný, robota v pohode. Baví ma to, inak by som tu nerobil. Rajčiny nám chutia, konzumuje ich celá naša rodina. Máme ich radi.“

Slnko a teplo je presne to, čo paradajky potrebujú. A ešte veľa dobrej vody. A lásky. To je presne tá kombinácia, ktorá je hlavným receptom vo výrobnom družstve OVOZELA. Sú jasným dôkazom toho, že keď sa chce, tak sa dá. Počúvajú sa navzájom, radia a pomáhajú si, hoci vekový rozptyl majiteľov je 35-65 rokov. OVOZELA združuje farmy v Kameničanoch, Handlovej, Brutoch, Novákoch a vo Veľkých Zlievcach. Celkovo obhospodarujú asi 10,5 ha skleníkov. Ich aktuálnym cieľom je zabezpečiť stabilnú dodávku paradajok po celý rok s nezmenenou cenou a v budúcnosti rozširovať sortiment o ďalšie chutné druhy zeleniny a ovocia. Cieľ OVOZELY je jasný – dostať k Slovákom prvotriednu kvalitu. Zrejme už aj náš spotrebiteľ sa viac zamýšľa, citlivejšie vníma kvalitu a vyžaduje si lepšie produkty. Najlepšie domáce, slovenské. Niet sa čo čudovať.

„Kampaň bola financovaná s finančnou podporou Európskej Únie.“

Autor článku: Lada Debnárová – spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autorka

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1251 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom.