Takmer 130 potravinárskym výrobkom bolo udelené označenie Značka kvality. Na 48. ročníku Medzinárodného veľtrhu poľnohospodárstva a potravinárstva Agrokomplex minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš slávnostne odovzdal dekréty výrobcom potravín, ktorí splnili pri výrobe týchto produktov prísne požiadavky na kvalitu zloženia výrobku i výrobný proces.
Potravinársky priemysel SR (výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov) dosiahol podľa predbežných údajov za rok 2022 kladný výsledok hospodárenia pred zdanením vo výške 294,27 milióna eur. Vyplýva to z tzv. zelenej správy zverejnenej Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. V roku 2021 zisk pred zdanením dosiahol výšku 187,62 milióna eur.
Produkcia piva na Slovensku vlani mierne vzrástla. Pivovary len tesne nedosiahli úroveň výroby predpandemického roku 2019. Produkcia nealkoholického piva pritom medziročne stúpla až o takmer tri pätiny. Mierny pokles zaznamenal segment radlerov. Informoval o tom výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS) Vladimír Machalík s odvolaním sa na štatistiky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Na Slovensku podľa neho aktuálne pôsobí 101 pivovarov.
Dovoz kuracieho mäsa zo Slovenska na český trh sa za prvých päť mesiacov tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka viac ako strojnásobil, povedal dnes novinárom český minister poľnohospodárstva Marek Výborný (KDU-ČSL). Často ide podľa neho o mäso ukrajinského pôvodu, ktoré cez Slovensko smeruje ďalej na trh Európskej únie.
Zaregistrovať bryndzu, ale aj oštiepok či parenicu ako Chránené zemepisné označenie (CHZO) pôvodom zo Slovenska bola otázka prestíže. Pre Slovensko majú tieto produkty a ich názvy podobný význam ako camembert či roquefort pre Francúzsko alebo parmigiano pre Taliansko. Tam ale všetka podobnosť so zahraničím končí. CHZO Slovenská bryndza používa iba jeden výrobca – Kluknavská mliekareň. CHZO Slovenská parenica a CHZO Slovenský oštiepok nepoužíva nik. Dôvod: je to práca navyše, ktorá by predražila výrobok.
Súčasná vláda odborníkov nemá dostatok času na reguláciu cien potravín. Musela by vstúpiť do zákona o cenách a nemá na to podmienky. Riešením by bola pomoc konkrétnej, sociálne slabšej skupine. V piatok to na tlačovej konferencii po rokovaniach so stavovskými a štátnymi organizáciami uviedol minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.
Pivovar Budějovický Budvar tento rok odvedie do štátneho rozpočtu 10,5 milióna eur (250 miliónov korún), zodpovedá to jeho vlaňajšiemu zisku. Pri návšteve Českých Budějovíc to dnes povedal český minister pôdohospodárstva Zdeněk Nekula. Vylúčil tiež prípadnú privatizáciu národného podniku, podľa neho "nie je na stole".
Podiel slovenských výrobkov na pultoch obchodov v roku 2023 dosiahol hodnotu 41,7 %. Oproti roku 2022 ide o pokles o 0,6 percentuálneho bodu. Vyplýva to z prieskumu Potravinárskej komory Slovenska o vystavení domácich výrobkov v maloobchode prostredníctvom agentúry Go4insight. Hoci v ostatných piatich rokoch podiel domácich výrobkov mierne rástol, väčšina maloobchodných sietí ich podiel nezvyšovala, informovala v pondelok PKS.
Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši výrazne znížil za uplynulých desať rokov spotrebu vody. Zo 4,21 hektolitra sa vlani dostal na priemerných 2,73 hektolitra na hektoliter piva. Pokrok dosahuje v spomenutej úspore vody, energií či nulovom skládkovaní. Za pivovar o tom pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia (5. 6.) TASR informoval Martin Erdöfy.
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu vo štvrtok večer udelilo ocenenia v jedinej pivovarníckej profesionálnej súťaži na Slovensku ̶ Slovenskej pivnej korunke. V 16. ročníku zabojovalo o ocenenia až 36 pivovarov, čo je historicky najvyšší počet zapojených pivovarov od vzniku súťaže v roku 2006. Rovnako sa rozšíril počet kategórií - pribudli pšeničné pivá a tzv. sour ales, vrchne kvasené pivá na Slovensku známe pod názvom kyseláče. Za prínos a lásku k remeslu boli ocenené tri osobnosti pivovarníctva a sladovníctva.
Potraviny sa môžu predávať aj po dátume minimálnej trvanlivosti. Môžu síce zmeniť pôvodnú chuť, vôňu či konzistenciu, no zdraviu nemusia nijako ublížiť. Ide o prípady, keď sa výrobok skladuje v odporúčaných podmienkach a nemá porušený ochranný obal. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest. Apeluje však na ľudí, aby výrobky najskôr otestovali.
Najkomentovanejšie za 7 dní