Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Označovanie potravín na obaloch Slováci vítajú

Označovanie potravín na obaloch Slováci vítajú
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Predstaviť činnosť a úlohu Európskeho parlamentu (EP) v legislatívnom procese je zámerom podujatia Európsky parlament prichádza k vám, ktoré pripravila Informačná kancelária EP (IKEP) na Slovensku. Pilotný projekt zameraný na tému označovanie potravín vyvrcholil v Nitre diskusnými podujatiami, ktorých cieľom bolo oboznámiť občanov regiónu o konkrétnom legislatívnom návrhu. „V prvej fáze sa tento projekt organizuje iba na Slovensku, v Španielsku a vo Švédsku, v každej krajine na inú tému,“ uviedol riaditeľ IKEP na Slovensku Robert Hajšel.

Témou vybranou pre Slovensko bolo nariadenie EP a Rady o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom – označovanie potravín. Návrh nariadenia schválili poslanci EP na júnovom plenárnom zasadnutí v prvom čítaní. Žiadajú v ňom jasnejšie, ucelenejšie a jednotné pravidlá pre označovanie potravín vo všetkých členských štátoch Európskej únie.

„Existujúci právny rámec by sa mal zjednodušiť, pretože nové nariadenie zlúči a nahradí súčasných sedem smerníc a jedno nariadenie,“ uviedla autorka parlamentnej správy a poslankyňa Európskeho parlamentu Renate Sommer.

Podľa jej slov by mal mať každý potravinársky výrobok na prednej strane obalu vyznačený údaj o energetickej hodnote uvádzanej na 100 gramov alebo mililitrov výrobku v kalóriách a údaj o množstve soli, tukov a cukrov, ktoré výrobok obsahuje.

Na zadnej strane obalu by mala byť výživová tabuľka, v ktorej budú udávané hodnoty ďalších zložiek, ktoré výrobok obsahuje. Na obale by mal byť vyznačený nielen dátum spotreby, ale aj dátum výroby produktu. Spotrebiteľ by mal tiež dostať informáciu o pravosti výrobku, pretože vo viacerých prípadoch je pôvodný výrobok nahradený napodobeninami.

„Ako príklad uvediem bryndzu. Tá pravá má byť vyrobená z ovčieho mlieka, na trhu sa však bežne predáva bryndza vyrobená z kravského mlieka,“ uviedol poslanec EP Miroslav Mikolášik.

Podľa Sommer sa pri príprave nariadenia objavili niektoré sporné body.

„Napríklad či uvádzať energetickú hodnotu na 100 gramov výrobku alebo na jedno balenie, či uvádzať krajinu pôvodu výrobku alebo použiť označenie vyrobené v Európskej únii,“ uviedla.

Nariadenie by malo byť schválené v druhom čítaní do júla budúceho roka.

“Ak to prejde, budú mať obchodníci ďalšie tri – štyri roky prechodné obdobie, počas ktorého môžu dopredať výrobky zo skladu.”

Podľa prieskumu uskutočneného agentúrou Focus na vzorke 1040 respondentov informácie uvedené na obaloch potravín nesleduje 22% opýtaných, najmä mužov. Viac ako štvrtina respondentov sleduje tieto informácie často, 51% opýtaných ich sleduje občas. Najdôležitejšou informáciou, ktorú si ľudia na obaloch potravín všímajú, je dátum spotreby alebo dátum výroby. Pre vyše polovicu respondentov je dôležitá informácia o krajine pôvodu a o zložení výrobku. S povinným zobrazovaním informácií na obaloch potravín súhlasí 83% respondentov, ale len tretina z nich by súhlasila aj v prípade, že by toto zobrazovanie viedlo k zvýšeniu ceny výrobku.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments