Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Ostatné roky prajú kvalite slovenských vín

Ostatné roky prajú kvalite slovenských vín
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vo viniciach sa vo veľkom rozbehli oberačky hrozna. V nitrianskej a južnoslovenskej vinohradníckej oblasti už tradične ako prvá prichádza na rad odroda Irsai Oliver.

„Tento rok sa, čo sa týka zberov, javí celkom štandardne. Oproti posledným rokom je aj dozrievanie také, ako bývalo pred 10-15 rokmi. Irsai dozrieva na prelome augusta a septembra, mullery začneme oberať okolo 7. až 10. septembra. Keď to porovnáme so sezónou pred dvomi rokmi, oberali sme už 3. augusta, čo bol rekord. Takže tento rok je, dá sa povedať, vcelku normálny,“ myslí si Miloš Ševčík z nášho najväčšieho vinárstva na Slovensku v Topoľčiankach.

Úroda sa kvantitou dá prirovnávať k tej minuloročnej.

„V porovnaní s vlaňajškom bol trošku väčší tlak na múčnatku, ale vinohradníci sa s tým popasovali a zvládli to,“ dodal obchodný riaditeľ vinárstva.

Podmienky vo viniciach ovplyvnilo aj tento rok počasie. Pocítili to aj vinári vo Vrábľoch, kde sa na svoje prvé spracovanie hrozna chystá novovzniknuté vinárstvo.

„Zima bola suchá a boli vyššie teploty, čo následne spôsobilo problémy pri výsadbe novej vinice. Pôda cez zimu vôbec nezamrzla. Ale zvládli sme to a podarilo sa nám založiť aj mladú vinicu. Následne nám aj zapršalo, takže to dopadlo v poriadku,“ vyjadril sa vinohradník Milan Solár.

Ideálne však neboli podmienky ani na jar a v lete.

„Na jar sa rýchlo oteplilo, vinič nám začal pučať a rýchlejšie rásť. Bohužiaľ tiež chýbali zrážky. Odkvitnutie viniča v máji nebolo ideálne a trvalo dlhšie. To sa aj teraz prejavuje na dozrievaní. Hrozno nám nedozrieva rovnomerne. Niektoré bobuľky sú ešte tvrdé, iné sú vyzretejšie. Momentálne by sme privítali, ak by bol celý september aj október suchý a slnečný, s vyššími teplotami a bez zrážok,“ dodal pestovateľ.

V okolí Vrábeľ sa zbery začnú asi o týždeň.

„Zatiaľ cukornatosť nie je taká vysoká, ako by sme potrebovali. Pokiaľ nám bude počasie priať, cukornatosť by sme mali bez problémov dosiahnuť. Kyselinky sú nateraz vyššie. Musíme trochu počkať, aby sa dali do súladu s cukrom a som presvedčený, že z toho bude slušná úroda,“ dodal Solár.

To očakávajú aj v Topoľčiankach.

„Ročník 2020 bol trochu náročný, lebo sme zažili aj pomerne veľké výkyvy teplôt medzi dňami a nocami. Ku koncu leta nás trápili aj dažde. Napriek tomu si myslím, že pri mladých vínách, ktoré budeme chutnať už o dva mesiace, vynikne korenistosť, kvetnatosť, budú to odrodovo typické vína s trošku ovocným charakterom. Takže predpokladám, že ročník 2020 bude lepší ako štandard. V podstate sa dá povedať, že už pár posledných rokov za sebou má Slovensko isté šťastie, že aj napriek klimatickým zmenám nám tie podmienky v konečnom dôsledku prajú,“ dodal Samuel Waldner z vinárstva v Topoľčiankach.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments