Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

OSN: Produkcia mäsa sa na emisiách CO2 podieľa 18 %, viac než doprava

OSN: Produkcia mäsa sa na emisiách CO2 podieľa 18 %, viac než doprava
insert_photopolnoinfo.sk

Londýn 8. septembra (TASR) – Nielen emisie z áut či energetických podnikov, ale aj jedenie mäsa prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Produkcia mäsa je podľa OSN dokonca ešte škodlivejšia než doprava.

Podľa svetového klimatológa Rajendru Pachauriho, ktorý predsedá Medzivládnemu panelu o klimatických zmenách, by ľudia mali obmedziť konzumáciu mäsa, ak chcú prispieť k zníženiu emisií v ovzduší. S touto výzvou plánuje vystúpiť v pondelok vo večerných hodinách na londýnskej konferencii medzinárodnej organizácie na ochranu zvierat Compassion in World Farming, ktorého cieľom je cez obmedzenie konzumácie mäsa celkové zníženie počtu hospodárskych zvierat, a tým emisií CO2.
„Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) odhaduje, že priame emisie z produkcie mäsa sa na celkových emisiách skleníkových plynov podieľajú 18 %,“ povedal Pachauri v rozhovore pre BBC News.
Na porovnanie, doprava sa podieľa asi 13 %.

„Preto chcem zdôrazniť, že medzi možnosťami na ich zníženie je aj zmena stravovania a ľudia by o tom mali uvažovať,“ dodal.

Ako uvádzajú údaje FAO, spomínaných 18 % zahrňuje skleníkové plyny, ktoré sa uvoľňujú v každom z cyklov potrebných na produkciu mäsa – výrub lesa na vytvorenie plôch na chov, výrobu a prepravu hnojív na výrobu krmovín, spotrebu pohonných látok poľnohospodárskymi strojmi a biologické plyny hospodárskych zvierat, najmä dobytka a oviec.

Informoval o tom server BBC.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: polnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments